Navinki-Weld möten med performance

Navinki-Weld möten med performance ägde rum 9-14 september 2008 i Stockholm. Deltagarna kom från Sverige, Vitryssland, Polen, Tyskland, Spanien och Hong Kong. Weld är värd för hela evenemanget och performanceföreställningarna ägde rum på Welds scen och utomhus på den aktiverade övre delen av Norrtullsgatan. På programmet stod performance, workshops och föredrag. Målet var att en bredare publik ska få uppleva internationell performancekonst i en lokal kontext, att aktivera närområdet och nya platser, och att utforska performancekonstens nuvarande läge, ämnen och dynamik. Konstnärer kom att samtala med utländska gäster.

Tionde internationella performancefestivalen Navinki 2008

Deltagarna:

 • Janusz Baldyga – Poland.
 • Gustav Broms – Sweden.
 • Wladyslaw Kazmierczak & Ewa Rybska – Poland.
 • Siu Lan Ko – HongKong.
 • Marit Lindberg – Sweden.
 • Dmitriy & Tatiana Mayboroda – Belarus.
 • Boris Nieslony – Germay.
 • Katarina Nitsch – Sweden.
 • Victor Petrov – Belarus.
 • Valentin Torrens – Spain.
 • Erik Wikström – Sweden.

Arrangörer: Denis Romanovski (International Performance Art Festival Navinki 2008), Anna Koch (Weld) I samarbete med Svenska institutet, Polska institutet, Instituto Cervantes och Kungl. Konsthögskolan, Weld, International Performance Art Festival Navinki 2008.

Denis Romanovski om Navinki:

Den internationella performancefestivalen Navinki äger rum varje år i Vitrysslands huvudstad Minsk sedan 1999. Tack vare denna regelbundet återkommande konsthändelse samlas internationellt verksamma konstnärer en gång om året i Minsk, trots de allmänt dåliga villkoren för nutida konst i landet. En konsthändelses vikt kan mätas genom dess storlek eller genom namnen på de deltagande konstnärerna – men hos oss är det publiken som ger festivalen dess vikt. Vi vill gärna tro att det är därför så många konstnärer gärna kommer till Navinkifestivalen, och det är orsaken till att vi fortsätter arrangera den. I performancekonsten möts konstnären och publiken ansikte mot ansikte, det är ett möte mellan människa och människa, även om det är många i publiken, där ärlighet och intresse för den andra människan är nyckel till framgång. Inga hemligheter här.

”Navinki” är ett vitryskt ord som betyder ”nyheter”, ”nya händelser” och så vidare. Det handlar om att uppleva nya möten, nya meningar, en ny vändning, något nytt i dig själv. Detta är det allra viktigaste med festivalen, den har aldrig haft något annat särskilt tema eller ämne.

2008 firades att festivalen hölls för tionde gången 29 augusti – 1 september. Vad var nytt med själva festivalen, förutom att det blev möten med nya konstnärer och performanceverk? Den tydligaste nyheten var de senaste årens framgångsrika samarbete med med konstskolan SMFA i Boston, och så projektet ”Navinki -Weld möten med performance” på Weld i Stockholm 11-14 september. I Minsk kom det att ordnas performanceworkshops för publiken, och sedan fortsatte festivalen med en andra halva i Stockholm. På så sätt integreras Navinkifestivalen i Minsk med Navinki – Weld möten med performance i Stockholm. Samtidigt med festivalkatalogen planerades en mer allmänt hållen publikation som ska innehålla konstnärers och forskares artiklar om performance i Vitryssland, Polen och Sverige och dessutom en sammanfattning av Navinkifestivalens första 10 år.

Sedan 1999 organiseras festivalen i Minsk av Victor Petrov och Denis Romanovski.

Möten med performance

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *