Sommaren 2008 invaderas konsthallar, museer och kulturcenter i Blekinge av polska samtidskonstnärer. Curatorn och projektledaren Torun Ekstrand, Polska institutet, Blekinge museum m fl bjöd in till spännande möten runt om i Blekinge med vardagliga, poetiska, fantastiska, sociala, engagerade, humoristiska, rumsliga, politiska utblickar och perspektiv. Konsten dök även upp på oväntade ställen som ute till havs, i stadsrum och i virtuella världar. Förhoppningsvis väcktes nyfikenheten på att resa över Östersjön och se mera.

Kan man använda en sådan etikett som polsk konst? De utställningar, installationer och projekt som planeras ger ingen sammanfattande översikt över den polska konsten. Den polska samtida konstscenen är alltför komplex och stor för att sammanfattas i några utställningar. Det nationella i sig är inte det intressanta, det är konsten som har huvudrollen. Hela projektet blir mer av ett spektrum, ett projekt innehållande olika uttryck, innehåll och medier. Med avstamp i samtidens mest spännande polska konstnärer och de olika platsernas identitet har olika teman arbetats fram för de olika platserna.

Vernissagestafetten startade 14 juni kl.12 i Karlshamn och fortsatte under dagen med invigning i Ronneby och slutligen i Karlskrona.

Polsk samtidskonst i Blekinge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *