Tyngdlöst tillstånd

Tyngdlöst tillstånd är en ofta humoristisk, ibland chockerande film som bland annat besvarar sådana frågor om livet i rymden som olika slags myndigheter och organisationer brukar föredra att inte ta upp.

Kosmonauter i olika åldrar, från Herman Titov som blev den andre mannen i rymden 1961 till Valerij Polakov, som tillbringade 241 dagar i omloppsbana 1988, avslöjar hittills dolda fakta, till exempel om hur plommon används i rymden, hur hemlängtan botas (att spola en toalett), om experiment M103K (insamling av urin under 24 timmar), och hur den sovjetiska Psykologiska stödavdelningen på längre expeditioner försåg rymdhjältarna med ”några trevliga färgfilmer som skulle vidmakthålla vår förmåga att uppträda som normala vuxna män”.

De intervjuade männen berättar också om den dolda mörka sidan av rymdprogrammet: den enorma dödsskräcken vid start och landning och de hårda medicinska och psykologiska experiment som skadade många för resten av livet.

Dessa mycket mänskliga rymdfarare tar med sig åskådarna ut på en resa till den mystiska världen ovanför våra huvuden. Filmen kompletteras med imponerande, tidigare hemligstämplade arkivfilmer som dokumenterar det sovjetiska rymdprogrammet från början till slut.

En fantastisk dokumentär, helt i särklass
Peter Paterson, Daily Mail, London

Filmen har fått följande priser:

  • Grand Prix på 5:e mediafestivalen i Lodz 1994.
  • Hedersomnämnande vid Prix Italia 1994.
  • Grand Prix på TV-festivalen i Monte Carlo 1995.
  • Första pris på Internationella filmfestivalen i Strasbourg 1995.
  • Första pris på Balticum filmfestival, Bornholm 1995.
  • Grand Prix och Kritikernas pris på Internationella dokumentär- och kortfilmsfestivalen i Ismailia, Egypten 1995.
  • Hederomnämnande vid Prix Europa 1995.

Maciej Drygas

Maciej Drygas (f 1956) är en polsk regissör av film- och radiodokumentärer samt filmmanusförfattare Han tog examen 1981 på regilinjen på Allunionella statliga filminstitutet i Moskva. Direkt efter studierna blev han assistent åt Krzysztof Zanussi och Krzysztof Kieslowski. Drygas har varit lärare vid Camerimage Film School och är numera chef för avdelningen för radiodokumentärer på Warszawauniversitetets Reportagelaboratorium och undervisar i filmregi på filmhögskolan i Lodz.

Maciej Drygas egen filmdebut var Uslyszcie moj krzyk (Hör mitt skrik), berättelsen om en man som brände sig levande 1968 i protest mot Warszawapaktens invasion i Tjeckoslovakien. Hans filmer behandlar ofta kommunisttiden, men utan den svartvita bilden av förtryckande myndigheter och ett förtryckt men hjältemodigt folk. I stället visar han på det totalitära systemets inverkan på människor, på ofriheten, anpassligheten, konformismen och den långtgående indoktrineringen.

Maciej Drygas är känd för sina långa och noggranna förberedelser. Inför en film om Radio Free Europe lyssnade han till exempel igenom 6 000 bandupptagningar från stationens sändningar. Filmen Tyngdlöst tillstånd krävde två års arbete. För att kunna bevara sin konstnärliga frihet är han också producent till sina egna filmer.

Maciej Drygas har vunnit priser på många polska och internationella festivaler. Hans filmer och radiopjäser har visats och sänts i Europa, USA, Kanada, Australien och Japan.

År 2005 belönades Drygas för sin skapande verksamhet av Internationella Helsingfors-federationen för mänskliga rättigheter (IHF).

Motiveringen löd:

”För utomordentliga landvinningar i att presentera mänskliga rättigheter på film”.

Drygas film

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *