Polsk dokumentärfilm Flyktingen (Uciekinier) av Marek Tomasz Pawlowski

Dokumentärfilm om några fångars dramatiska flykt från koncentrationslägret Auschwitz.

Han hade fångnummer 918. Han kom till Auschwitz med den andra transporten den 20 juni 1940. Två år senare tar sig han och tre kamrater ut i en våghalsig flykt. De klär sig i SS-uniformer och kör ut ur lägret i vicekommendantens bil, beväpnade till tänderna. Gestapo skickar en specialkommission från Berlin för att undersöka den märkliga händelsen. SS satte igång en jakt och utlyste en stor belöning. Ändå kom flyktingarna undan.

Kazimierz Piechowski, filmens huvudperson, gick därefter med i AK (Armia Krajowa/Hemarmén) den största underjordiska motståndsrörelsen i hela det tyskockuperade Europa. Han sårades två gånger. Efter kriget, i det sovjetockuperade Polen, arresterades han i likhet med tusentals andra polacker av säkerhetspolisen för sitt deltagande i AK. Under en visitering planterade man ett laddat vapen på honom. Han dömdes till 10 års fängelse och avtjänade 8 av dem, i fängelser och som straffarbetare i gruvor.

Han bodde i Gdansk, Solidaritets födelsestad och var ingenjör vid Gdanskvarvet. Han försökte att inte väcka uppmärksamhet. Trots flera övertalningsförsök gick han gick aldrig med i kommunistpartiet. Han brukade säga om sig själv och sina kamrater: ”Man kunde döda oss, men inte knäcka oss.”

Dokumentären Flyktingen är en omskakande skildring av en polsk människas liv som offer för två totalitära system, nazismen och kommunismen. Historien berättas nu för allra första gången. På 60 år kunde inte Piechowski förmå sig att återvända till Auschwitz. Ingen visste alltså att organisatören bakom de fyra fångarnas våghalsiga flykt fortfarande levde. År 2004 kom han för första gången till det gamla koncentrationslägret där han gjorde stor sensation.

Ända sedan barndomen har han drömt han om att resa omkring i världen. Men han kunde inte uppfylla sin dröm eftersom myndigheterna inte gav honom något pass. Tack vare kommunismens fall 1989 kunde han äntligen komma ut i världen. ”Hela livet flydde jag,” säger Piechowski i filmen. ”Från tyskarna under kriget. I Auschwitz flydde jag från döden. Efter kriget från de röda. Nu flyr jag ut i världen för att inte bli gammal och gnällig.

Filmen innehåller nyligen återfunna ovärderliga fotografier från Auschwitz som visas på nyskapande sätt. Regissör är Marek Tomasz Pawlowski, som gjort dokumentärfilmer för polska televisionen och tyska WDR – ARD (Forbidden love – the story of Bronia and Gerhard) samt för 3 SAT (All about Einstein).

Flyktingen var den första dokumentärfilm som visats av Polska filminstitutet för det polska parlamentet (i maj 2007) , vilket utlöste en livlig debatt. TV-sändningen av filmen i mars fick rekordhöga tittarsiffror och gav upphov till bred diskussion på många internetforum. På Krakows filmfestival i juni 2007 fick filmen Publikens pris.

Hösten 2007 på Svenska filminstitutet i Stockholm ordnades en specialvisning av filmen och en diskussion om fascismens och kommunismens brott. I panelen deltog huvudpersonen Kazimierz Piechowski, regissören Marek Tomasz Pawlowski, publicister samt polska och svenska politiker. Den polska tidningen Gazeta Wyborcza var mediapartner. Polska kulturministeriet och TVP SA (polska televisionen) kom att ha representanter med på visningen. Svenska TV 8 visade intresse för att köpa in filmen.

Flyktingen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *