Allt du behöver veta innan du besöker Polen

Om du planerar en semester i Polen finns det en del saker som kan vara bra att veta innan du ger dig ut på din resa.

Vardagsliv och sociala seder i Polen
Vardagsliv och sociala seder i Polen

Det är bättre att komma till ett nytt land och veta ett och annat om dess kultur och historia, det är så man får ut det mesta av sin vistelse.

Och att besöka Polen är inget undantag; när du väl får grepp om en del grundläggande fakta, så kommer du garanterat att få en mycket mer meningsfull och spännande upplevelse när du väl är där.

Här är några viktiga saker du behöver veta innan du besöker Polen.

Var ligger Polen?

Polen ligger mitt i hjärtat av Europa. Faktum är att det är lite problematiskt att betrakta Polen som ett östeuropeiskt land på grund av den oklara definition som denna term haft under 2000-talet. Under det kalla kriget var det lite mer vettigt. Men idag anser nog de flesta att Polen ligger i Centraleuropa.

Polen är ett stort land som täcker nästan 305 000 km² land., men dess territorium omfattar också cirka 8500 km² vatten. Sammantaget så är Polen den 17:e största nationen i världen!

Polen har den åttonde största ekonomin i Europeiska unionen – och är en av dess mest dynamiska.

Bland Polens grannländer räknar vi Ukraina, Ryssland, Slovakien, Tyskland, Tjeckien, Vitryssland och Litauen. Warszawa är Polens huvudstad. Med en befolkning på nästan 2 miljoner människor är Warszawa den största staden i Polen och dess politiska centrum. Andra anmärkningsvärda polska städer är Lodz, Krakow, Wroclaw, Poznan och Gdansk.

Energylandia är den största nöjesparken i Polen
Energylandia är den största nöjesparken i Polen

Polens väder – och vad du kan förvänta dig

För att uttrycka det enkelt: Polen brukar bli väldigt kallt på vintern och ganska så varmt under sommaren. Vår och höst erbjuder mildare temperaturer och en hel del nederbörd. De kallaste månaderna är januari och februari då du kan förvänta dig att temperaturen sjunker under fryspunkten.

Varför besöka Polen?

Här är tio goda skäl som gör Polen till ett utmärkt semestermål för alla:

  1. Polen är rikt på kultur och historia. Här finns 15 UNESCO: s världsarv, varav 14 är kulturella.
  2. Om du är intresserad av friluftsliv så kommer du helt enkelt att älska Polen eftersom det har allt du kan tänkas vilja besöka – från vackra skogar och imponerande bergskedjor, till den idylliska kusten och många fantastiska sjöar.
  3. Polen är ett matparadis med regionala godsaker som tilltalar alla smaker. Förutom de klassiska pierogi, borsjtj och bigos, se till att du provar typiska polska sötsaker som de syltfyllda munkarna, den glaserade cheesecaken och den traditionella vallmofrökakan som vanligtvis serveras runt jul.
  4. Polen har en fascinerande historia som återspeglas i dess många museer och historiska platser. Historieentusiaster kan besöka hundratals medeltida slott och stadskärnor på platser som inte förstördes under andra världskriget (och tro mig, det finns många!).
  5. Det Polska folket vet hur man festar. Det spelar ingen roll om det är en sommarmusikfestival, en vanlig fredagskväll eller en väns bröllop – folk hittar alltid en bra anledning att fira. Vodka och pickles är nödvändigt på alla polska fester!
  6. Polska städer har ett levande kulturliv. De flesta större städer erbjuder ett brett utbud av barer, alternativa klubbar och till och med veganrestauranger. Det finns en anledning till varför folk kallar Warszawa det nya Berlin.
  7. Om du letar efter en romantisk semesterdestination, erbjuder Polen många trevliga alternativ. Krakow charmar besökare med sina historiska landmärken, hantverksbutiker, mysiga kaféer och pittoreska kullerstensgator.
  8. Polackerna är gästvänliga och tycker om att ha gäster. Om du besöker ett polskt hem, förvänta dig att bli behandlad som en i familjen direkt. Men kom ihåg att polacker bryr sig mycket om sina hem och kanske ber dig att ta av dig dina skor när du går in. För det mesta kommer de att erbjuda dig ett par tofflor (vilket är en typisk polsk sak att göra!). Så oroa dig inte – du kommer inte att bli kall om fötterna.
  9. Om du är en konstälskare är Polen rätt plats att besöka. Det finns många museer som innehåller imponerande samlingar av polsk och utländsk konst.För att inte tala om dussintals musik- och teaterfestivaler – varje polsk stad fascinerar besökare med sitt rika kulturutbud.
  10. Även om dess städer matchar den europeiska standarden så är dess sevärdheter helt enkelt oslagbara. Polen är även en av de mest prisvärda destinationerna i Europa. Eftersom landet har en lokal valuta kan besökare från främmande länder njuta av mycket mer för halva priset än de skulle få betala i något annat europeiskt land. Om du planerar en semester med en budget, då kommer du garanterat att få mycket mer valuta för dina pengar i Polen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *