Fyra polska filmer på International Documentary Film Event 09
Människan I världen
Filmer
PO-LIN avJolanta Dylewska, (2008), 82 min
I prisbelönta regissören Jolanta Dylewskas magnifika PO-LIN rekonstrueras de livfulla och vitala samhällena i trettiotalets Polen, där de judiska och polska kulturerna samexisterade. Unika arkivbilder återupplivar en förlorad värld.
RADEGAST av Borys Lankosz, (2009), 52 min
Radegast är en liten järnvägsstation som byggdes för att transportera judar från gettot i Lodz till förintelselägren Chelmno och Auschwitz. Filmen är en skildring av rädsla, ondska, desperation och död. En dokumentärfilm i särklass som med sin lugna berättarteknik behandlar fakta från ett unikt forskningsunderlag, bl a fotomaterial som hittades i en resväska på Nybrogatan i Stockholm hos Nachman Zonabend innan han gick bort.. Efter filmen följde en diskussion med regissören Borys Lankosz och manusförfattaren Andrzej Bart.
RACHEL AT THE GDANSK RAILWAY STATION av Ewa Szprynger, (2007), 56 min
I mars 1968 inleddes en antisemitisk kampanj av den kommunistiska regimen i Polen, vilket resulterade att tiotusentals polska medborgare av judisk härkomst lämnade sitt land. I filmen får vi träffa några av dem som lämnade Polen för att slutligen hamna i Sverige.
YODOK av Andrzej Fidyk, (2008), 80 min
200 000 personer uppskattas vara fängslade i nordkoreanska koncentrationsläger. Ett av de mest fruktade går under namnet Yodok där få så kallade klassfiender överlever. Det finns mycket knapphändig information om situationen i lägren. Bara de som lyckats fly kan berätta om förhållandena i läger byggda efter sovjetiska och nazistiska förlagor. Den berömda regissören Andrzej Fidyk baserar sin dokumentär på dessa flyktingars historier och han gör det med hjälp av teaterscenen. Efter filmvisningen följde ett samtal med regissören.
De Internationella Dokumentärfilmdagarna återvände för sjätte gången. Människan i världen är det centrala temat, som utforskas i ett program fullspäckat med världens bästa dokumentärer inom ämnet. Filmen granskas som pedagogiskt, politiskt och konstnärligt instrument, en demonstration av mediets kraft att påverka och öka förståelse för demokrati och tolerans. Utöver filmerna gavs en vidare fördjupning i temat med debatter, samtal och seminarier på Etnografiska museet i Stockholm.