Utställningen The City and the Forest på Design March 2016 i Reykjavik

The City and the Forest

The City and the Forest är en serie utställningar och kurser som verkar för miljöfrågor och ökat miljöintresse. Projektet är upplagt som en serie evenemang i början av året. Den första utställningen visades under festivalen Design March i Reykjavik 10-13 mars 2016.

Projektet vill uppmärksamma alla slags djur i staden, fåglar, insekter och däggdjur. De medverkande formgivarna har skapat holkar och bolådor för djuren. Deras medverkan byggde på eget djurintresse och oro över miljöförstöringen.

Holkarna på utställningen är tänkta för fåglar, t ex tornseglare som bodde utanför en designstudio, men det finns också en bolåda för igelkottar som bodde i andra formgivares stadsdel. Holkarna är mycket genomtänkta, en modell använder ett naturligt försvarssystem mot skadeinsekter, en annan är ett mer humoristiskt försök att slåss mot städernas förbättrade värmeisolering som gör det kallare för fåglarna. Fascination över fladdermöss och intresse för insekter syns i andra projekt. Gemensamt för alla är strävan att förena stadslivet med närhet till naturen.

Utställningen presenterar både nya och äldre projekt, som t ex Menthol Architects trädhåla för tättingar: ”Miljöfrågorna ligger oss mycket nära. Vi har konstruerat Polens första tornholk för tornseglare. Det projektet fick upp våra ögon för problemet med fågelskydd i staden. Idén föddes när vi promenerade i en park i närheten och tittade på fåglar. Vi ville fräscha upp de typiska fågelholkarna och uppmärksamma minskningen av fåglar i staden.”

Utställningen City and Forest genomförs med hjälp av delfinansiering från polska kulturministeriet och med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Deltagande formgivare: Agnieszka Bar, Marta och Lech Rowiński / Beton, Asia Piaścik / Dingflux, Marta Niemywska -Grynasz och Dawid Grynasz / Grynasz Studio, Monika Brauntsch / Kafti , Ewa Bochen och Maciej Jelski / Kosmos Project, Agata Kulik-Pomorska och Paweł Pomorski / Malafor, Marcin Pogorzelski, Liliana Krzycka och Rafał Pieszko / Mentol Architects.

Utställningen The City and the Forest

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *