Ulma Family Museum i Markowa

Vi rekommenderar Artur Szulcs artikel om museet från 25 november 2013 ”Museum över de polska rättfärdiga”. ”De räddade andras liv, de offrade sina egna” – Wiktorias och Józef Ulmas tragiska historia och deras sex barn har varit en inspiration för att ge museet för polacker som räddar judar i Podkarpacie-regionen namnet på familjen Ulma. Mer än 6600 polska medborgare fick titeln ”rättfärdiga bland nationerna” från Yad Vashem i Israel – vilket är fler än alla andra nationaliteter. Nazit-ockuperade Polen var det enda land där nazityskarna hade dekreterat att hjälpa judar skulle straffas med döden för hela familjen.

Museet i Markowa är det första museet i Polen tillägnat alla polacker som räddade judar. Hittills har det inte funnits någon plats i Polen att presentera – i ett bredare sammanhang – profiler av hjältar som riskerade sina liv för att hjälpa sina judiska medborgare inför Förintelsen. Museet ligger i byn Markowa nära Rzeszów, där lokala invånare gömde ett 30-tal judar under andra världskriget. Den 24 mars 1944 avrättade tyskarna åtta medlemmar av familjen Ulma för att ha hjälpt judar. De dödade också de åtta personer som de gömde.

Museet inspirerat av Ulma-familjens öden visar historien om polska hjältar under tysk ockupation 1939-45. Polacker som hjälpte judar straffades med döden med hela sina familjer av Nazityskland. Trots att de hotades med avrättning bestämde sig många polacker för att hjälpa inte bara sina judiska grannar, bekanta utan även främlingar. Familjen Ulma från Markowa är ett exempel på de människorna.

Före andra världskriget beboddes Markowa – den största byn i Polen – av nästan 4 500 människor, inklusive 30 judiska familjer. Ulmas gav skydd åt två judiska familjer: Szalls och Goldmans. Natten den 24 mars 1944 tog sig den tyska militärpolisen, åtföljd av blå poliser, in i familjen Ulmas hus för att brutalt skjuta, inför vittnen, Józef Ulma och hans fru Wiktoria, som var gravid i nionde månaden. , deras sex barn och åtta judar skyddade av familjen. Ulmas heroiska attityd har blivit en symbol för uppoffringen av alla polacker som räddade judar under kriget.

Familjens historia har blivit en symbol för de ”många hjältar som utan vapen stod upp mot den nazistiska regimen”, säger Dariusz Stoa, chef för det Warszawa-baserade museet för de polska judarnas historia Polin.

De som besöker Markowa kan bland annat lära sig historien om Józef Ulma – en distinkt medborgare och social aktivist som var den första att introducera innovativa metoder för trädgårdsodling och trädgårdsskötsel. Han var aktiv i den lokala katolska ungdomsföreningen och stödde Union of the Rural Youth ”Wici” som dess bibliotekarie. Hans största passion var dock fotografering. Med hjälp av en egentillverkad fotokamera tog Józef Ulma tusentals bilder på sin familj och vänner.

Det fanns många fler människor som Ulmas. Förutom namn som är välkända runt om i världen, som Irena Sendler och Jan Karski, fanns det tusentals namnlösa polska hjältar som räddade judar och nu har blivit bortglömda.

År 1995 gav israeliska Yad Vashem postumt familjen Ulma titlarna som Rättfärdiga Bland Nationerna. Polacker har världens högsta antal individer som har erkänts av Yad Vashem som rättfärdiga bland nationerna för att de räddat judar från utrotning under Förintelsen. Det finns 6620 polska män och kvinnor erkända som rättfärdiga till denna dag, det vill säga över en fjärdedel av totalt 25 tusen utmärkelser.

Hur många människor i Polen räddade judar? Av de som uppfyller Yad Vashems kriterier – kanske 100 000. Av dem som erbjöd mindre former av hjälp – kanske två eller tre gånger så många. Av dem som var passivt beskyddande – utan tvekan majoriteten av befolkningen. — Gunnar S. Paulsson

Invigningen av museet i Markowa ägde rum den 17 mars 2016.

Rättfärdiga bland nationerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *