Polska filmer och samproduktioner

Polska filmer och samproduktioner på 36:e Göteborg International Film Festival 2013

25 januari – 4 februari 2013

IMAGINE av Andrzej Jakimowski

Den mystiske Ian han kommer till en internationell klinik för blinda i Lissabon för att där lära ut radikala idéer om hur människor utan syn bäst kan fungera i vardagen. Han motsätter sig alla traditionella hjälpmedel som blindkäppar. Rumslig orientering skall istället enbart ske via ljud, tanke och fantasi. Den så kallade ”ekolokaliseringen” den handlar om att uppmärksamma både nära och mer avlägsna ljud för att orientera sig. En helt igenom blind skådespelarkår gestaltar i filmen Ians försöksverksamhet. Kameran rör sig ofta tätt inpå aktörerna vilket ger åskådaren en känsla av att faktiskt själv praktisera idéerna. Men det är dock inte bara Ians ansikte, ärrigt efter alla fall, som gör att hans filosofi blir ganska så ifrågasatt. [Imagine] är en helt unik möjlighet att förstå hur det är att inte se. Dessutom är filmen full av massor med humor.

Regissören Andrzej Jakimowski närvarande vid filmvisningar.

Tisdag 29 januari kl 20.00 Biopalatset 8
Onsdag 30 januari kl 15.00 Biopalatset 6
Torsdag 31 januari kl 10.00 Roy

WOMEN’S DAY (Dzień kobiet) av Maria Sadowska

Halina hon arbetar som en kassörska i en lågprisbutik. När hon får ett erbjudande om att bli föreståndare för butiken så hoppas hon på ljusare tider för sig själv och sin 13-åriga dotter. Men vad hon får dock erfara är något helt annat. Nu förväntas hon dessutom vara hundraprocentigt lojal med företaget och männen i dess ledning. Och det inte bara på arbetstid. Konflikten med arbetskamraterna är även den uppenbar. De låga priserna i butiken och den höga vinsten möjliggörs av att butikens anställa de drivs till det yttersta. Resan blir därför lång och smärtsam innan Halina på nytt kan se sina forna vänner i ögonen. På vägen möter vi även fysiskt våld och legala processer. Till slut så vinner dock den kvinnliga solidariteten. Ofta efterlyses kvinnliga hjältar på film och här är en.

Regissören Maria Sadowska närvarande vid filmvisningar.

Måndag 28 januari kl 17.30 Biopalatset 2
Tisdag 28 januari kl 12.30 Biopalatset 2
Onsdag 29 januari kl 15.00 Biopalatset 2

IN A BEDROOM (W sypialni) av Tomasz Wasilewski

Edyta är en fattig kvinna i 40-årsåldern som lämnar sitt gamla liv, packar bilen med några få tillhörigheter och far till Warszawa. Där letar hon på nätet efter män som vill betala för sex. Hon träffar namnlösa torskar och följer med dem hem. Men istället för att ligga med männen drogar hon dem till sömns. På så vis får hon gratis husrum för natten. Ibland snor hon med sig lite pengar också. Filmen lämnar väldigt lite information om Edytas bakgrund, och uppmanar till gissningar utifrån hennes ansiktsuttryck och gester. Katarzyna Herman gör en fantastisk insats som Edyta i Tomasz Wasilewskis stilsäkra debutfilm som börjar som sexualpolitiskt genusexperiment och slutar som spänningsdrama.

Fredag 25 januari kl 22.00 Haga 1
Torsdag 31 januari kl 10.00 Haga 1
Söndag 3 februari kl 20.00 Biopalatset 1

MAN AT WAR (Wirtualna wojna) av Jacek Bławut

Runt om i världen sitter män och leker krig framför sina datorer. De har på sig historiskt korrekta uniformer och kryper upp i cockpit på de digitala flygplansmodeller som de snickrat ihop. Sedan skjuter de mot varandra i nätbaserade krigsspel. Kämparna kommer från Ryssland, Polen, Tyskland och USA. Med kartor från andra världskriget bombar de civilbefolkningen virtuellt. För flera av männen har bataljerna upphört att vara en lek, spelandet övergår i fanatisk nationalism och rasism. Det är inte bara yngre män som är besatta av detta krigsspel, utan många har uppnått mogen ålder. [Man At War] är en mycket skrämmande inblick i hur en ren hobby kan bli till ideologi.

Lördag 26 januari kl 15.15 Biopalatset 4
Söndag 27 januari kl 15.15 Biopalatset 4
Måndag 28 januari kl 17.45 Biopalatset 4

NOW, FORAGER: A FILM ABOUT LOVE AND FUNGI (Tam, gdzie rosną grzyby) av Julia Halperin och Jason Cortlund

Ett kärlekspar plockar svamp som de säljer till välrenommerade Manhattan-krogar specialiserade på handplockad och närproducerad slow-food. Men när vintern kommer blir hon erbjuden ett kockjobb i New York och han beger sig söderut på egen hand för nya skogspromenader. Det romantiska i att leva på det man hittar i skogen kunde inte bära äktenskapet. Nu förnedras de istället på var sitt håll. De senaste åren har många filmer romantiserat råvaror och restaurangliv. Vi möter matens och tillagningens skönhet även i [Now, Forager: A Film About Love and Fungi], men här syns också baksidorna. Natur- och svampbilderna är underbart vackra, och vi får oss en gedigen lektion i mykologi på köpet.

Lördag 26 januari kl 15.30 Biopalatset 10
Måndag 28 januari kl 15.30 Biopalatset 10
Onsdag 30 januari kl 15.00 Handels

THE DEAD AND THE LIVING (Ci, którzy żyją i umierają) av Barbara Albert

25-åriga Sita jobbar som programledare för en talangjaktssåpa i Berlin, men känner att hon vill göra något mer seriöst. När hon reser till Wien för att vara med på sin farfars födelsedagskalas upptäcker hon att hennes släkt har ett förflutet som man inte talar om. Sita bestämmer sig för att gräva fram hemligheterna, något som tar henne till ett arkiv i Warszawa, en liten by i Rumänien och till slut ända till dödslägret i Auschwitz. Barbara Albert är tillsammans med, bland andra, Jessica Hausner en av grundarna av det framgångsrika österrikiska produktionsbolaget Coop 99 och har själv regisserat filmer som den hyllade [Nordrand ? i stadens utkant] och [Fria radikaler]. [The dead and the living] bygger till viss del på hennes egen släkts historia.

Torsdag 31 januari kl 20.00 Pedagogen
Fredag 1 februari kl 19.30 Pedagogen
Lördag 2 februari kl 22.00 Pedagogen

ON SUFFOCATION av Jenifer Malmqvist

Två fötter sida vid sida. De snuddar lite lätt vid varandra. I nästa klipp så står det en man och försöker få ett krånglande hissystem att fungera. Det vi där får bevittna det etsar sig fast på våra näthinnor och lämnar säkert ingen oberörd.

Jenifer Malmqvist utexaminerades från den berömda filmskolan i Lodz.

Söndag 27 januari kl 15.00 Draken
Onsdag 30 januari kl 20.00 Biopalatset 10
Fredag 1 februari kl 17.30 Frölundabion
Söndag 3 februari kl 18.00 Biopalatset 10

ME SEAL, BABY av Joanna Rytel

Pojkvännen är infertil. Så vad göra? Provrörsbefruktning, knullturné eller ringa upp före detta ligg? I en egensinnig och frispråkig essäfilm möter vi en kvinnas besatthet av att bli gravid.

Lördag 26 januari kl 19.30 Haga 1
Tisdag 29 januari kl 10.30 Biopalatset 10
Fredag 1 februari kl 15.30 Biopalatset 10

GBG filmfestival 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *