DagaDana på Urkult i Näsåker och Stallet i Stockholm

1 augusti
kl 22.00
Urkult i Näsåker

Näsåker ligger i Sollefteå kommun i Ångermanland, Västernorrlands län. Från Näsåker till staden Sollefteå är det ca 40 km.

2 augusti
kl 20.00
Stallet
Stallgatan 7, Stockholm

En trio från Polen och Ukraina som med sin mix av polsk och ukrainsk folkmusik, jazz och electronica skapar sitt eget unika språk. Deras humorfyllda konserter visar att det här är den sortens musik som gör både publik och utövare lyckliga. Med hjälp av varma sångröster och röstförvrängare, djärva ljudeffekter och barnleksaker som instrument är DagaDanas ambition att överskölja lyssnaren med ljud som aldrig blir tråkiga.

Gruppen består av Daga Gregorowicz, sång och elektronik, Dana Vynnytska, sång och klaviatur, och Miko Pospieszalski, kontrabas och fiol. Historien om DagaDana börjar 2007, när den ukrainska sångerskan Dana var på stipendievistelse i Polen och lärde känna Daga. Tillsammans bildade de en duo som sjöng folksånger blandade med annan musik. Ett år senare kom också Miko med i gruppen. EP:n Wygadana kom 2008, senare har de gett ut två fullängds-CD, Maleńka (2010) och Dlaczego Nie (2011). Maleńka fick Fryderykpriset (Polens Grammis) i kategorin ”årets folk-/världsmusik”.

DagaDana börjar få ett allt större internationellt rykte och har redan hunnit med att ge 300 konserter. Främst förstås på hemmaplan i Polen och Ukraina, men även i t ex Frankrike, Rumänien, Kina och Indonesien. Den största upplevelsen var nog att spela på ökenfestivalen i Errachidia i Marocko inför tusentals entusiastiska åhörare.

”Om det här är Polens nya ansikte vill jag kyssa det.”
Glyn Phillips, WorldMusic

Dagadana Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *