Wladyslaw Kazmierczak, Ewa Rybska, Pawel Kwasniewski på internationella performancefestivalen – Live action

Huvudtemat för Live Action Göteborg 2007 är “Yttrandefrihet”. Men det temat är lika fritt som medborgarnas rätt att välja vem de ska rösta på. Därför kan organisatörerna inte ge några instruktioner till konstnärerna på Live Action Göteborg om vad de ska välja att göra. Performance är ett avantgardistiskt uttryck och kan inte begränsas till ett enda tema. Faktum är att alla verk som visas kan sägas vara uttryck för “Yttrandefrihet” eftersom det är konstnärens eget val som visas upp. Men vem vet, kanske detta tema kan utlösa en eller annan reaktion från en kreativ konstnär.

Wladyslaw Kazmierczak

Wladyslaw Kazmierczak – född 1951. Examen från Konstakademin i Krakow. Gjorde 1974-79 gatuaktioner och platsspecifika verk. Började med performance 1979. Mer än 150 performanceföreställningar i Polen, Belgien, Kanada, Frankrike, Italien, Slovenien, Tyskland, Storbritannien, Ungern, Tjeckien, Vitryssland, Irland, Japan, Korea, Litauen, Rumänien, Slovakien, Mexiko, Indonesien, Schweiz och USA. Chef och curator på Östersjögalleriet för nutidskonst i Slupsk. Curator och organisatör för den internationella performancefestivalen Castle of Imagination i Bytow, Ustka, Slupsk, Sopot, Gdansk, Zielona Gora, Bielsko-Bia?a 1993-2002.

Författare till essäer om performancekonst som publicerats i internettidskrifterna Raster och Hysterics, papperstidskrifterna Exit – New Art In Poland, ARTeon (Polen), Inter Le Lieu (Québec, Kanada), Umelec (Tjeckien). Grundade 1997 en performanceduo tillsammans med Ewa Rybska. År 2006 flyttade han från Polen till Storbritannien.

Ewa Rybska

Ewa Rybska – performancekonstnär och curator, född 1958. Sedan maj 2006 bosatt i Storbritannien. Utbildning: Konst- och designhögskolan i Minsk Mazowiecki i Polen. Har varit curator för 260 utställningar 1994-2006. Den viktigaste är Biennalen för ung polsk konst. Medorganisatör av den internationella performancefestivalen Castle of Imagination i Polen 1993-2005. Huvudintresset är visuell multimediakonst. Är också aktiv med att sätta igång och driva internationella konstnärsledda projekt, såsom utställningsutbyte, performancefestivaler och seminarier och har ordnat utställningar och besök av utländska konstnärer i Polen.

Rybska har varit curator vid Östersjögalleriet för nutidskonst i Slupsk 1989-2006. Har sedan 1997 framträtt som performancekonstnär tillsammans med Wladys?aw Kazmierczak. Mer än 120 performanceföreställningar i Slovakien, Italien, Tyskland, Tjeckien, Vitryssland Irland Slovenien Mexiko Indonesien, Kanada, Korea, Frankrike, USA, Israel, Finland, Estland, Spanien, Storbritannien, Sverige och Polen.

Rybska & Kazmierczak

Rybska & Kazmierczak har gjort ett drygt hundratal politiska performanceföreställningar som tar upp aspekter på frihet, trauman, förtryck och globaliseringens förstörelse av kulturer. Deras performance är ofta ironisk och nihilistisk, särskilt när den behandlar tomma modeidéer.

Pawel Kwasniewski

Pawel Kwasniewski, född 1963 i Warszawa, polsk bild- och performancekonstnär. Har studerat filosofi på Akademin för katolsk teologi (numera Kardinal Stefan Wyszynskiuniversitet) i Warszawa. Debuterade 1984. Har gjort över 300 performanceföreställningar på gallerier, konsthallar och museer i ett 60-tal länder. I föreställningarna blandar han en ironisk attityd till världen med behandling av sig själv och den egna kroppen. Har hållit föreläsningar på konsthögskolor i Polen, Finland, Irland och Island.

Arbetar sedan 1994 som undersökande journalist på dagstidningen Gazeta Wyborczas reportageavdelning. Som framstående konstnär har han redan under sin livstid fått ett eget museum, Pracownia Chwilowa (Den tillfälliga verkstaden) i staden Konin.

In Defense of the Pixelated Image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *