Program/Events
MARS 2019
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt

Hänt på Kungliga Operan:

Kung Roger - Se premiärsamtal på Kungliga Operan

Välkommen till premiärsamtalet inför operapremiären Kung Roger som har Sverigepremiär den 16 marsKungliga Operan.

Möt teamet bakom operan Kung Roger.  I kvällens samtal medverkar Mariusz Treliński (regi), Elin Rombo (Roxana) och Łukasz Goliński (Kung Roger). Operans dramaturg Katarina Aronsson håller i samtalet och Tomas Håkansson översätter.

Film, mingel och samtal: En dag till att leva

13 mars 2019 kl 19.30
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Välkommen på filmvisning av prisvinnaren En dag till att leva  (Jeszcze Dzień Życia) tillsammans med mingel och samtal om världskände krigsreportern och författaren Ryszard Kapuściński.

Före filmen samtalar experter om Ryszard Kapuścińskis långa karriär. Samtalsdeltagare presenteras på sidan inom kort.

Ryszard Kapuściński (1932 - 2007) var journalist och författare som bevakade krig och revolutioner över hela världen, och blev känd för sina böcker som Imperiet, Fotbollskriget, Kejsaren och En dag till att leva. Det sägs att Kapuscinski upphöjde reportaget till en konstform. Han nämndes ofta som kandidat till Nobelpriset i litteratur.

Katarina Jagellonica 450 år

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Därför kommer kulturvetaren Eva Mattsson att föreläsa om henne landet runt detta år.

Eva Mattsson, författaren till biografin FURSTINNAN, berättar om drottning Katarina Jagellonicas spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerade Sveriges arkitektur, kultur och religion.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott 2012-2014 har lockat stor publik. 2018 debuterade hon som författare med Furstinnan, utgiven på eget förlag Bring to Life.

Föreläsning om tolkningar av Karol Szymanowskis opera Kung Roger

14 mars 2019 kl 12.00
Slaviska språk
Universitetsvägen 10 E, plan 4, Sal: F487
Frescati, Stockholm
 
Fri entré!
 

Szymanowski, Treliński, Warlikowski: Kompositörens biografi i tolkningar av Kung Roger.

Karol Szymanowskis biografi är en viktig kontext i tolkningen av hans populäraste opera, Kung Roger. Föreläsningen koncentrerar sig på frågan hur beskrivningen av kompositörens liv har förändrats på senare år och hur denna förändring kan spåras i de nyaste uppsättningarna av operan. Marcin Bogucki analyserar två exempel: Mariusz Trelińskis första version av Kung Roger (Warszawa, 2000) och Krzysztof Warlikowskis uppsättning (Paris 2009).

Svensk premiär av den polska operan KUNG ROGER på Kungliga Operan i Stockholm

Den polske kompositören Karol Szymanowskis opera Kung Roger (Król Roger) hade premiär på operan i Warszawa 1926. Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier. Ändå är det första gången Kung Roger sätts upp i Sverige. För regin står filmregissören Mariusz Treliński, som går i Kieślowskis och Wajdas fotspår. I hans uppsättning av Kung Roger utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och det irrationella, mellan ordning och kaos. Kung Roger är en samproduktion med Teatr Wielki, operan i Warszawa.

Operaföreställningen med libretto av Jarosław Iwaszkiewicz spelas: 16/3, 19/3, 23/3, 27/3, 2/4, 10/4, 18/4 och 23/4.

Föreläsning om polsk opera – en historisk översikt

16 mars 2019 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm

Fri entré!
 
En kort översikt över den polska operahistorien. Framför allt tas det upp verk av Stanisław Moniuszko (i år firas 200-årsminnet av hans födelse), Ignacy Jan Paderewski (som firades 2018 i samband med hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet) och Karol Szymanowski (vars opera Kung Roger spelas på Kungliga operan i Stockholm i mars och april 2019). Audiovisuellt material är ett viktigt inslag i föreläsningen.

Introduktion till Kung Roger

19 & 27 mars 2019 kl 18.00-18.45
Kungliga Operan, Guldfoajén
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Fri entrè!

Vem var Karol Szymanowski och hur låter hans musik? Och vad hade han för förhållande till den polska litteraturen och författaren Jaroslaw Iwaszkiewicz som skrev librettot till Kung Roger. Läsning, musik och samtal inför föreställningen av Kung Roger.


Polska institutet rekommenderar:

Föreläsning om Szymanowski och modernismen

10 april 2019 kl 18.00
Kungliga Operan, Guldfoajén
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Fri entré!


I samarbete med Stockholms universitet bjuder Kungliga Operan in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén. Missa inte möjligheten att möta forskare som föreläser om ämnen som ansluter till föreställningen. Föreläsningarna hålls i Guldfoajén och introduceras av Operans dramaturg, Katarina Aronsson.

Jazzkonsert med Dominika Depczyk

13 april 2019 kl 19.00
Teaterstudio Lederman
Gästrikegatan 13, Stockholm


Dominika Depczyk är en sångerska med breda musikaliska intressen och en repertoar som rör sig kring genrer som smooth jazz och mainstreamjazz. Med sin spännande sångröst gör hon intressanta tolkningar av sångerna.

Dominika Depczyk har examen i sång från musikgymnasiet i Warszawa. Hon har fått första pris i Tyresö jazz & bluesklubbbs sångtävling och första pris i en poesitävling arrangerad av stiftelsen Młoda Polonia i Warszawa. Hon har skrivit några sångtexter som hon framför på konserten. Hon är bosatt i Stockholm, där hon intensivt och kreativt deltar i det polskspråkiga kulturlivet och även samarbetar med svenska musiker.

Polska artister på INTONAL 2019 – Experimentell musikfestival

24-28 april 2019
Inkonst
Bergsgatan 29, Malmö


För femte året i rad kommer Inkonst och IAC öppna upp portarna för en helt unik musik- och konstupplevelse på högsta internationella nivå, en av norra Europas främsta musikfestivaler.

Intonal är en årlig festival för experimentell och elektronisk musik som anordnats i Malmö sedan 2015. Festivalen erbjuder ett internationellt program som täcker ett brett utbud av genrer, subgener och unika uttryck. Förutom etablerade artister inom det elektroniska avantgardet och akter som gränsar till ljudkonst, presenteras också ett rejält klubbprogram med DJs som verkar inom en ny innovativ scen för dansmusik. Parallellt med detta hålls även fördjupande konstnärssamtal och utställningar visas på flera platser i staden. Traditionsenligt kommer ett gäng programpunkter att vara öppet för allmänheten med fri entré.

Agnieszka Smoczyńskas The Lure på Ny europeisk film 2019

12 mars 2019 kl 19.30
Kulturhuset Stockholm
Under Fontänen
Sergelarkaden 12, Stockholm


Fem noggrant utvalda filmer av några av Europas mest lovande nya kvinnliga regissörer  presenteras  under den nya säsongen av Ny europeisk film. Bland de fem filmerna finns den polska regissören Agnieszka Smoczyńskas debutfilm The Lure (Córki Dancingu, 2015), en blandning av horror, romantik och musikfilm om hur två sjöjungfrur stiger upp ur Wisłafloden och visar upp den mörka sidan av nöjeslivet i 1980-talets kommunistiska Warszawa.

Premiärsamtal med Mariusz Treliński

11 mars 2019 kl 18.00
Kungliga Operan, Guldfoajén
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Fri entré!


Träffa regissören Mariusz Treliński och det konstnärliga teamet bakom Kung Roger och hör om deras tankar och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

Inte självklara, inte texttrogna, öppna för tolkningar – sådana är Mariusz Trelińskis operauppsättningar. Treliński är född 1962 och regissör och teaterchef vid Polens nationalopera Teatr Wielki. I hans uppsättningar förenas den klassiska musikens skönhet med nutida tolkningar och modern estetik, han för en ständig dialog med operakonventionerna och bryter mot invanda mönster. Hans uppsättningar har spelats inför kräsen publik i många städer, alltifrån Berlin, Paris och Bryssel över Los Angeles, Washington och Sankt Petersburg till Tel Aviv och Muskat i Oman.

Obs. Inställt. Klassikerprat – Kronos av Witold Gombrowicz i Göteborg

11 mars 2019 kl 18.00
Stadsbiblioteket
Götaplatsen 3,  Göteborg

Fri entré!


Föreläsare & samtalsledare: Irena Grönberg, översättare.

Witold Gombrowicz (1904–1969) är en av den europeiska 1900-talslitteraturens centralgestalter. På slutet av 1960-talet gavs hans dagböcker ut. Vad ingen då visste var att Gombrowicz parallellt förde en annan hemlig dagbok: Kronos. Med änkan Rita Gombrowicz godkännande gavs Kronos ut på polska 2013 och kom i svensk översättning 2018.

Nationella minnesdagen för ”De fördömda soldaterna”, 1 mars

”Kriget är inte slut (…) Vi kommer aldrig att gå med på något annat än att leva i en helt suverän, oberoende och rättvist styrd  polsk stat (…) Här är min sista order. Ert vidare arbete och verksamhet ska utföras med tanken att återupprätta full polsk självständighet.” Så skrev år 1945 Hemarméns sista kommendant, general Leopold Okulicki, (pseudonym ”Niedźwiadek”). Många av hans underlydande följde befälhavarens order och lade inte ner vapnen efter andra världskriget. De fortsatte kampen för ett verkligt fritt hemland.

Polens geopolitiska situation var svår 1945. Fredskonferenserna i Teheran, Jalta och Potsdam hade i praktiken delat upp Europa i olika intressesfärer. De polska regeringar som hade utnämnts från 1944 och framåt var inte tillsatta efter val och var beroende av Sovjetunionen. 1947 genomfördes visserligen parlamentsval i enlighet med Jaltakonferensens beslut, men de förfalskades bl a genom den sovjetiska politiska polisen NKVD:s verksamhet.

Filmvisning: DAAS av Adrian Panek

25 februari 2019 kl 18.00
Bajit
Nybrogatan 19, Stockholm

Fri entré! Förhandsregistrering krävs via länken nedan (fram till 21 februari):
www.cognitoforms.com/Paideia1/DAAS

DAAS är ett lysande historiskt drama om den falske messiasfiguren Jakob Frank på 1700-talet. Frank hävdar att han har helande och profetiska krafter och lovar odödlighet till den som ansluter sig till hans lära. En advokat från Wien granskar Frank och ser honom som ett hot mot det österrikiska imperiet, och en tidigare lärjunge söker rättvisa.

Specialfilmvisning på Zita: 303 Squadron

19 februari 2019 kl 18.00
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Fri entré!

På grund av ett tekniskt fel som inträffade under visningen av den polska filmen 303 Squadron som var en del av Visegrad 4 Film Week  på Zita Folkets Bio i Stockholm den 1 februari 2019, inbjuder Polska institutet och Zita Folkets Bio dig till en specialvisning, som kommer att äga rum på Zita Folkets Bio i Stockholm, den 19 februari kl 18.00.

Hänt på Polska institutet:

Historikern Arthur Sehns föredrag om general Anders armé och dess tappre medhjälpare björnen Wojtek

Onsdag 13 mars fick Polska institutet i Stockholm besök av Arthur Sehn, en framstående historiker och föreläsare med särskilt intresse för nutidshistoria och Centraleuropas mångspråkliga kulturarv. Han är född i Kraków men har bott i Stockholm sedan 1981. Med anledning av utställningen Anders armé – hoppets väg kom han till Polska institutet med en spännande föreläsning.

Föreläsning av historikern Arthur Sehn om historien bakom general Anders armé och björnen Wojtek

13 februari 2019 kl 17.30-19.30
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm
 
Hur kom det sig att polska fångar från sovjetiska Gulag-läger skapade en armé som deltog i slaget om Monte Cassino? Hur blev Władysław Anders dess överbefälhavare? Och hur var det möjligt att en björn från Irak som adopterades av polska soldater hjälpte till med ammunitionstransporter?

Den som vill ha svar på dessa frågor, och fler ändå, kan komma till Polska institutet i Stockholm 13 februari 2019.

Hänt på Polska institutet:

Möte med Katarzyna Dzięcioł från designbyrån KARBONADO

På årets Stockholm Furniture & Light Fair fanns det många polska inslag. Ett av dem var designbyrån KARBONADO från Warszawa som presenterade tre intressanta projekt: Tolumi, Tonuki och Toparti.

I onsdags, den 6 februari, hölls på Polska institutet ett spännande möte med Katarzyna Dzięcioł, en formgivare som driver designbyrån KARBONADO.

Tonuki, Taparti och Tolumi - om ny polsk design. Ett möte med Katarzyna Dzięcioł och Monika Lampert från designbyrån KARBONADO.

6 februari 2019 kl 18.30-20.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Tonuki, Taparti och Tolumi är tre ord som för de flesta är obegripliga. Men inte för besökare på Stockholm Furniture & Light Fair som pågår den 5-9 februari 2019. Inte heller för Katarzyna Dzięcioł och Monika Lampert, två polska formgivare som driver en egen designbyrå under namnet KARBONADO i Polens huvudstad - Warszawa. De tre orden är nämligen namn på tre möbler som visas av KARBONADO på årets Stockholm Furniture & Light Fair.

Specialvisning av Małgorzata Szumowskas film Ansikte

11 februari 2019 kl 18.00
Zita Folkets Bio
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm


Njutafilms visar tillsammans med Polska institutet Stockholm den festivalbelönade filmen ANSIKTE av Małgorzata Szumowska!

Ta chansen att se en av få visningar av ANSIKTE i Stockholm! Utöver filmvisningen kommer det även att bjudas på polska delikatesser samt ett kortare samtal med inbjuden gäst! (avslöjas senare).

KARBONADO på Stockholm Furniture & Light Fair

5-9 feburari 2019
Stockholm Furniture & Light Fair
Monter: C13:24
Mässvägen 1, Älvsjö, Stockholm


Designbyrån KARBONADO ställer ut på årets Stockholm Furniture & Light Fair. Det är ett litet polskt företag grundat av arkitekten Katarzyna Dzięcioł. KARBONADO visar sina inredningar och möbler 5-9 februari i sektionen Design Studios. Montern arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Stockholm Furniture & Light Fair är en av Nordens viktigaste designmässor. Utställarna är välkända möbel- och ljusproducenter och besökarna är designvänner från hela världen. Samtidigt pågår Stockholms designvecka med över 200 designarrangemang, däribland utställningar, kurser och designsamtal.

Visegrad 4 Film Week i Stockholm

29 januari – 2 februari 2019 kl 18.30
Zita Folkets Bio, salong 1
Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Fri entré!

Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien, även känt som Visegradgruppen, bjuder på en filmhelg med filmer från respektive länder för både stora och små på Zita Folkets Bio.

Hänt på Polska institutet: 

Ewa Bigestans föreläsning Szopka – Krakóws skimrande kulturella världsarv

Den händelserika helgen på Polska institutet i Stockholm fortsatte på lördagseftermiddagen 26 januari när den svenska författaren och journalisten Ewa Bigestans föreläste om Krakóws julkrubbetraditioner: Szopka – Krakóws skimrande kulturella världsarv.

Ewa Bigestans, som skrivit den rikt illustrerade boken Julkrubbans historia, berättade den fascinerande historien om hur julkrubbor blev tradition i Sverige, Polen och övriga Europa.

En föreläsning med författaren och journalisten Ewa Bigestans om polska julkrubbor: Szopka - Krakóws skimrande kulturella världsarv

26 januari 2019 kl 15.00-17.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Julgransplundring på Knutsdagen var i söndags och de flesta julsaker har tagits bort. Så småningom försvinner julen för det här året, också från Hallwylska museet där utställningen om Krakows krubbor kommer att stängas i slutet av januari. Fast julkrubbor kommer fortfarande att synas på många platser i världen. Den 2 februari, fyrtio dagar efter juldagen, firas man Kyndelsmässodagen. I Rom och på andra håll i Europa har man även julkrubbor uppsatta i kyrkorna året runt.

Hänt på Polska institutet:

Vernissage för utställningen Anders armé - hoppets väg

På fredagskvällen den 25 januari öppnades utställningen Anders armé – hoppets väg i Polska institutets lokaler i Stockholm. En trevlig och spännande kväll inleddes av institutets direktör Agata Zajega och av historikern Arthur Sehn som gav en intressant bild av bakgrunden till de händelser som skildras i utställningen. Gästerna kunde stifta närmare bekantskap med denna viktiga del av andra världskrigets historia, med utställningskatalogen och med Norman Davies bok Trail of Hope: The Anders Army, An Odyssey Across Three Continents.

Anders armé - Hoppets väg. Utställning på Polska institutet i Stockholm

25 januari – 20 februari 2019
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Välkommen till vernissage fredagen den 25 januari kl 17.00–20.00.

Utställningen kan ses från 28 januari till 20 mars 2019, måndag - fredag, kl 11.00-16.00.

Fri entré!

Anders armé är det vanliga namnet på Polens armé i öster 1941-42, efter dess befälhavare general Władysław Anders. Armén började formas i Sovjetunionen i augusti 1941 men evakuerades i mars 1942 genom Iran till Palestina. Där placerades den under brittiskt kommando och tillhandahöll huvuddelen av enheterna och trupperna i II polska armékåren i Italien.

Utställningen handlar om hur general Władysław Anders polska armé uppstod. Den börjar med att berätta om de polacker som hamnade under sovjetisk ockupation efter Molotov-Ribbentrop-pakten och det tyska och sovjetiska angreppet mot Polen 1939. Tack vare Anders armé kunde många civila, däribland tusentals barn, påbörja ett nytt liv i den fria världen. Och soldaterna kunde slåss för ett fritt Polen.

Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen.

27 oktober 2018–17 mars 2019
Göteborgs konstmuseum, Etagerna
Göteborg

Vernissage lördag 27 oktober kl. 13-17, invigning kl. 14

Symbolistiska landskap, psykologiskt inträngande porträtt och mytologiska iscen-sättningar berättar om ett folk utan land men med en rik kultur och komplex historia. I höst visar Göteborgs konstmuseum – för första gången i Sverige – en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900.

Młoda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Młoda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

      
Website Security Test