Hania av Janusz Kaminski, Polen 2007, 108 min polskt tal/eng. text, med bl a Agnieszka Grochowska och Lukasz Simlat

Hania är en ovanlig film, magisk som berättelsen om Lille prinsen. En historia om känslor och mänskliga relationer, en modern saga om hur en magisk figur i form av en flygande pojke ger ny mening åt ett äktenskap mellan en cellist och en grafisk formgivare.

Filmskaparna är två polska Oscarsvinnare som lagt Hollywood för sina fötter: Janusz Kaminski och Jan A P Kaczmarek. De samarbetar med unga talangfulla skådespelare som Agnieszka Grochowska (känd i Sverige som Nina i Lena Einhorns Ninas resa, Polens representant i Shooting Stars, ett EU-program för unga skådespelare) och Lukasz Simlat.

Filmfotografen och regissören Janusz Kaminski skapar underbart vackra bilder av staden där handlingen äger rum. ”För jag är inte intresserad av det fula,” säger Kaminski i en intervju med tidningen Gazeta Wyborcza..”Jag vet att Warszawa inte alls är så där vackert, att det inte finns några änglar, att barn dör. Men det vet vi alla. Du föds för att dö. Varför ska man påminna om det? Jag försöker se positivt på saker och ting”

Janusz Kaminski anses idag som en av världens bästa filmfotografer. Han har gjort succé bland kritiker och publik på båda sidor Atlanten, bland annat tack vare sitt samarbete med Steven Spielberg. Kaminski har fått både Oscarsnomineringar och Oscarsstatyetter för fotot till Schindler’s List, Amistad och Rädda menige Ryan. År 2000 debuterade han själv som regissör med filmen Lost Souls. Han har också fått priser från Brittiska filmakademin och Brittiska filmfotografföreningen och ett pris från New Yorks filmkritikerförening.

Jan A P Kaczmarek bor och arbetar i Los Angeles och är en av de mest uppskattade filmmusikkompositörerna. Karriären började med musik till teaterpjäser och senare skrev han orkestermusik. Det stora erkännandet och berömmelsen fick han genom filmmusiken. Bland de över trettio filmer han gjort musiken till kan nämnas Adrian Lynes Unfaithful, Janusz Kaminskis Lost Souls, tre filmer av Agnieszka Holland,, Jerzy Kawalerowicz Quo Vadis, och nu senast Mark Forsters Finding Neverland.

Hania

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *