Program

REX Animationsfestival

6 - 8 november 2015
Klarabiografen,
Kulturhuset Stadsteatern
Stockholm
Biljetter

Den första upplagan av Rex Animationsfestival äger rum 6-8 november på Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern. Festivalen ordas av EUNIC Stockholm, ett nätverk av europeiska kulturinstitut och ambassader, i samarbete med Bibliotek Film & musik, Serieteket samt Klarabiografen. Under festivalen presenteras 40 filmer från 10 europeiska länder (Tjeckien, Tyskland, Finland, Frankrike, Italien, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien och Ukraina). Animationerna är uppdelade i 3 kategorier: barnfilmer, kortfilmer och spelfilmer. Kurator för programmet på den första animationsfestivalen REX är Maria Razakamboly.

Utöver filmvisningar för animationsentusiaster i alla åldrar kommer festivalen också att innehålla paneldiskussioner med internationella gäster, regissörer och animatörer i samtal med svenskt branschfolk. Den polska programpunkten blir Piotr DumaÅ‚aÅ› film Flodhästarna / Hipopotamy.

“Att göra animerad film är att utöva konsten att ge ett objekt liv. Det handlar inte bara om att  ”få ett livlöst objekt att röra på sig”, utan mer om att ge objektet en själ, en historia, en ”anima” (latin för andning). En liten bit lera kan förvandlas till en karaktär, en bild kan fås att berätta ett pars stormande kärlekshistoria, en tygbit som dras ut kan bli en cowboys pistolskott, ett penseldrag kan bli en pappa som gungar sitt barn.
 
Europa är en grogrund för exceptionella talanger. Gång på gång visar de inte bara sin fantasirikedom och experimentella och innovativa begåvning, utan också sina imponerande kunskaper i i olika animationstekniker.

På denna festival får du stifta bekantskap med några av de otaliga animationsteknikerna: 2D, 3D, stop motion, puppet motion, fotokollage, handtecknade bilder, pixilation med flera.

I den första upplagan av REX Animation Film festival har tio europeiska länder samlats för att erbjuda stockholmspubliken möjligheten att upptäcka ett antal små mästerverk som kommer att fungera både som ögongodis och som källa till värme under det ruggiga november.
vi bjuder dig att under dessa tre exceptionella dagar resa från ett land till ett annat för att möta ditt inre barn, att öppna dörren till fantasins gränslösa land: helt enkelt att uppleva animerad film när den är som bäst.”

Festivalen är en fortsättning på REX EUNIC-festivalen, grundad 2009 som en festival för experimentella kortfilmer. Hela programmet hittar du här.

Läs mer på Kulturhuset Stadsteatern


« Tillbaka
      
Website Security Test