ProgramOnlinesamlingar av polsk konst och design som du kan titta på hemifrån

Att stanna hemma på grund av coronaviruset behöver inte betyda att du avstår från det du gillar att göra. För alla vänner av konst och bra design har vi här en lista över de bästa polska museerna och konstgallerierna som kan besökas online. Här finns mängder av virtuella utställningar, rundvandringar, temasamlingar och videomaterial – ofta helt gratis.

GOOGLE ARTS & CULTURE

En av de största virtuella konstportalerna är Google Arts & Culture där ni kan hitta samlingar från över 500 gallerier och museer i hela världen. Däribland 32 polska institutioner, t ex Museet för de polska judarnas historia POLIN i Warszawa, Europeiska Solidaritetscentrum i Gdańsk och Nationalmuseet i Kraków.

Tack vare onlineutställningarna kan ni utforska polskt måleri, design, teater och stora musiker, och även lyssna på de framstående kompositörernas musik: Google Arts & Culture

Utställningar med polsk konst är här


POLSKA ONLINESAMLINGAR

Polska konstsamlingar på nätet kan ni också se på Ninatekas och Polonas hemsidot. Ninateka är en polsk motsvarighet till Google Arts & Culture med polska filmer, konserter, scenföreställningar och mycket annat. Polona är ett digitalt bibliotek med böcker, tidskrifter, grafik, kartor och handskrifter från Nationalbiblioteket och samverkande institutioner.

Den som är intresserad av polsk design bör inte missa hemsidan Guide To Polish Design, ett kompendium av kunskap till den polska designens hundraårsjubileum.


POLSKA MUSEER OCH GALLERIER

Ett annat bra tips är polska museers och galleriers egna hemsidor där ni kan uppleva virtuella rundvandringar, se filmer eller onlinesamlingar:

Nationalmuseum i Warszawa (EN)
MOCAK Museum of Contemporary Art in Kraków
(EN)
Kungliga slottet i Warszawa (EN)
Zachęta – Nationella konsthallen i Warszawa (PL)
Europeiska solidaritetscentrum i Gdańsk (EN)
Museet för de polska judarnas historia POLIN i Warszawa (EN) 
Auschwitz-Birkenau-museet. Det nazityska koncentrations- och förintelselägret (EN) 
Warszawaupprorets museum (EN)


Utnyttja den här tiden till sådant ni haft för lite tid till förut. Det är ett idealiskt tillfälle för det.

Vi önskar fina konstupplevelser och mycket lugn och ro.

« Tillbaka
      
Website Security Test