Program

Polen på Skansen - 100 år av polsk självständighet

15-16 september 2018, kl. 10.00 – 17.00
Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
Stockholm

Välkomna till Polen på Skansen – det största evenemanget i Sverige med polsk kultur, traditioner, historia och konst, med anledning av hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet. Arrangörer är Polska ambassaden, Polska institutet och Polska statens turistbyrå. Ordet ”självständighet” blir inspirationen till att fira tillsammans.

 

100 år av polsk självständighet

 

Självständighet är en gemensam tillgång. När vi firar hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet 1918 uppmärksammar vi en historisk händelse och ser samtidigt framåt mot en gemensam framtid. Vi välkomnar polacker i Sverige, svenskar och andra länders medborgare att fira tillsammans med oss, att lära känna Polens rika traditioner, kulturarv och idéer, att utbyta kunskap om ömsesidig förståelse av självständighetens betydelse och vikt.

 

Polen på Skansen är en familjefest med aktiviteter för båda vuxna och barn, som konserter, workshops, traditionell polsk dans, regionalt konsthantverk och underbar polsk mat. Följ med oss på en historisk resa genom hundratals år av polska traditioner och njut av en serie unika kultur- och konsthändelser.

 

Musik, dans och mode

 

 

De största stjärnorna på Skansen blir världskända Warsaw Village Band som blandar polsk traditionell folkmusik med dagens elektroniska sound samtidigt som de återupplivar bortglömda polska folkinstrument. En polsk motsvarighet till svenska folkkultbandet Hedningarna. Legendariska Janusz Prusinowski Kompania för arvet vidare från traditionella polska byaspelmän. Tillsammans med sina specialinbjudna gäster Jonas Hjalmarsson och Olof Misgeld utforskar de den nära förbindelsen mellan polsk och skandinavisk folkmusik. Konserten är en del av projektet ”Ścieżki Tańca - Sieć Bałtycka” (ungefär Polska Spår – Nätverk Östersjön). Projektet är delfinansierat av Polens kulturministerium.

 

Dessutom får vi se professionella dansföreställningar av Cracovia Danza, som mästerligt framför hovbaletter och tidig dans från olika länder och historiska epoker, och av Blichowiacyensemblens orkester, som för vidare folkkultur, ceremonier och traditioner från Łowiczregionen. Gruppens folkdräkter, musik, sång och dans associerar också till Polferries färja m/f Mazovia.

 

Till Skansen kommer också polska artister från Stockholm som sprider den rika polska folkkulturen och danstraditionen bland svenskarna: folkloreensemblerna Piastowie och Polonez. Från Polska teatersällskapet i Sverige kommer de unga polsk-svenska sångtalangerna Adrian Macéus, Nicole Biegniewska och Patrycja Rosiak och sjunger några aktuella schlagerhits. Och så blir det dansverkstad och teater för barn med Słuchaj Uchem och folkloreinspirerat mode med Halina Rosa Design.

 

Marknad, konst och hantverk

 

Bollnästorget får publiken möta polska traditioner och konsthantverk, en utmärkt inspiration för resor till olika delar av landet.

  • Pommern vid Östersjökusten, med storstadsregionen Gdańsk – Sopot – Gdynia som huvudstad, låter besökaren resa tillbaka i tiden och möta två kulturellt rika etniska grupper, slovinzerna och kasjuberna, med deras liv och traditioner. Regionens tre största friluftsmuseer från Swolowo, Kluki och Wdzydze presenterar broderi, vävning, musik och hästskotillverkning. En annan unik turistattraktion, Faktoria, är en rekonstruktion av en bärnstenshandelsplats på den anrika Bärnstensvägen. Här kan man lära sig mer om bärnstenens betydelse förr och nu.
  • Małopolska med världsarvsstaden Kraków som huvudstad presenterar exempel på lokala hantverk. Den långa biodlingstraditionen representeras av Sadecki Bartnik och Biodlingsmuseet. Lär mer om bina och deras betydelse för naturen. Ett annat hantverk är spetsknyppling. Den som vill lära sig konsten kan göra det under Beata Jaremas sakkunniga ledning. Kraków är känt för sina unikt utformade julkrubbor. På Bollnästorget visas en av dem som en introduktion till den stora julkrubbeutställningen på Hallwylska museet i november i år. Sist men inte minst kommer Luki Food Truck direkt från Kraków med polska specialiteter i fastfoodversion.
  • Huvudstaden Warszawa representeras av den kända formgivaren Magdalena Ziółkowska med sina smycken av återanvänt porslin. Med sin unika teknik förvandlar hon gamla tallrikar och koppar till örhängen eller armband.

Rederiet Polferries, som kör färjor mellan Sverige och Polen, berättar om sekelskifteskonstnären Stanisław Wyspiańskis märkliga mosaikfönster som blev inspirationen till bilder som pryder färjorna, och pappersklippsmönstren från Łowicz som också syns ombord.

 

Inte minst blir det många polska konstnärer från Stockholm. Möt fina polska målare som Anna Söderblom, Bernardetta Tajs, Cezary Kurmiel, Grazyna Dymarek, Lucy Wachnicka och Magda Borkowska i full verksamhet. Mieszko Tyszkiewicz ritar karikatyrer, Anna Duda och MaDo visar vacker keramik. Den som deltar i kurser i quilling med Wieslawa Tokarska, rosmålning med Halina Bartoszek eller i tygblomstillverkning med HandMade by Magda får en oförglömlig dag på Skansen. Dugielinas vackra örngott, Anna Borkowskas spännande smycken och Agata Błaszczyk-Pieczaras hemgjorda pepparkaksprodukter finns att köpa. Och den som ännu inte har prövat polsk korv kan göra det hos Piotr Korv AB på Bollnästorget!

 

Polska statens turistbyrå, Pommernregionen och Małopolskaregionen, polska flygbolaget LOT och Polferries ger goda råd om resor till Polen. Dessutom en tävling där man kan vinna helgresor till Warszawa, Kraków och Gdańsk och många andra fantastiska priser.


PROGRAM:

LÖRDAG 15 SEPTEMBER
10.30 - 11.00 CRACOVIA DANZA - dansföreställning
11.00 – 11.30 CRACOVIA DANZA - danskurs
11.30 – 12.00 BLICHOWIACY - folkmusikkonsert
12.00 – 12.30 PTTS - konsert med unga talanger
13.00 - 13.30 HALINA ROSA DESIGN - modevisning
13.30 – 14.00 POLONEZ – folkdansuppvisning
14.00 – 15.30 WARSAW VILLAGE BAND - konsert
16.00 – 16.30 CRACOVIA DANZA - dansföreställning

SÖNDAG 16 SEPTEMBER
10.30 – 11.00 BLICHOWIACY - folkmusikkonsert
11.00 – 12.00 SŁUCHAJ UCHEM - barnteater
11.30 – 12.00 HALINA ROSA DESIGN - modevisning
12.30 – 13.00 CRACOVIA DANZA - dansföreställning
13.00 - 13.30 CRACOVIA DANZA - danskurs
13.00 - 13.30 PIASTOWIE - folkdansuppvisning
14.00 – 15.00 JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA - danskurs
15.00 – 16.30 JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA - konsert


Ladda ner programmet:Biljetter: www.skansenbiljett.se
Entré vuxen septemberhelg - 160 kr
Entré pensionär/student septemberhelg - 140 kr
Entré barn - 60 kr

Läs mer på svenska: www.polen.travel/sv/polenpaskansen
Read more in English:
www.polen.travel/sv/poland-at-skansen

Polen på Skansen arrangeras av Polska ambassaden i Stockholm, Polska institutet i Stockholm och Polska statens turistbyrå i Stockholm.« Tillbaka
      
Website Security Test