Program

Polsk humanitär aktion (PAH) och Agnieszka Romaszewska-Guzy på MR-dagarna

9 - 10 november 2015
Svenska Mässan
Göteborg

Bland utställarna på MR-dagarna i Göteborg  finns Polsk humanitär aktion (PAH). På Östgruppens seminarier under MR-dagarna deltar även Agnieszka Romaszewska-Guzy, chef för den Polenbaserade satellitkanalen Belsat och vice ordförande i Polens journalistförbund.

I montern kan du träffa PAH-medarbertare och få veta mer om deras verksamet:
Agnes Johansson, internationell samordnare
Justyna Maciejczak, biträdande insamlingsansvarig
Grzegorz Gruca, styrelsemedlem

Polska Akcja Humanitarna (PAH - Polsk humanitär aktion) är en ideell organisation bildad 1992. PAH:s mål är att göra världen bättre genom att minska lidandet och främja humanitära värden. Organisationen verkar genom humanitär hjälp, utvecklingshjälp och folkbildning. Sedan grundandet har PAH arbetat i 44 länder i världen.
Verksamhetsområden:
-humanitär hjälp
-tillgång till vatten och sanitet
-kamp mot svält och undernäring
-tillgång till utbildning
-global utbildning
2014 verkade organisationen bl a i Ukraina, i de konfliktdrabbade områdena kring Donetsk och Luhansk, gav hjälp till översvämningsoffren på Balkan och till dem som drabbatts av tyfonen Haiyan på den filippinska ön Banayan (bl a återuppbyggnad av 946 familjers hus).

På Mänskliga Rättighetsdagarnas utställartorg visar frivilligorganisationer, myndigheter och företag upp sina verksamheter. Här kan du som besökare möta politiker, tjänstemän och organisationsfolk som arbetar med frågor kring mänskliga rättigheter. Utställartorget är kostnadsfritt att besöka och kräver inte en biljett till MR-dagarna, bara en registrering vilket du kan göra här.

PAH MINISEMINARIUM

Tisdag 10 november
14.30 – 15.00 Lilla scenen
(kostnadsfritt, ingen registrering krävs)
Polsk humanitär hjälp i världen
Polska Akcja Humanitarna (Polsk humanitär aktion) är en polsk ideell organisation som i över tjugo år har ägnat sig åt humanitära insatser över hela världen. Kom så får du veta mer om vår verksamet.
Deltagare:
Agnes Johansson, internationell samordnare
Justyna Maciejczak, biträdande insamlingsansvarig
Grzegorz Gruca, styrelsemedlem
Arrangör: Polska Akcja Humanitarna
Seminariet hålls på engelska.
Miniseminarier är seminarier om 25 minuter som arrangeras på öppna scener i utställarhallen samt i Svenska Mässans foajé. De är kostnadsfria för alla att ta del av, ingen registrering krävs.

Agnieszka Romaszewska-Guzy på Östgruppens seminarier
På MR-dagarna deltar även Agnieszka Romaszewska-Guzy, chef för den Polenbaserade satellitkanalen Belsat och vice ordförande i Polens journalistförbund.

Belsat TV
Den 10 december 2007, på de mänskliga rättigheternas dag, började tv-satelliten Belsat sända från Polen. Uppgiften är att främja civilsamhället och demokratin i Vitryssland. Belsat sänder från Polen där det finns en betydande vitrysk minoritet och är en del av det polska public service-företaget TVP. Kanalen samarbetar med ca 70 journalister i Polen, Vitryssland och Litauen.

Seminarier med Agnieszka Romaszewska-Guzy

Ryssland och Belarus – kan utvecklingen vändas?
Tisdag 10 november, kl. 10.30 – 11.00 Stora scen
Belarus kallades länge för Europas sista diktatur, men Ryssland genomgår en liknande utveckling. Har demokratin någon chans i dessa två länder?
Medverkande:
Lena Tonkatjeva, deporterad MR-försvarare från Minsk
Marina Litvinovitj, oppositionell publicist i Moskva
Agnieszka Romaszewska-Guzy, Polenbaserade satellitkanalen Belsat
 
Går det att demokratisera diktaturerna i Öst?
Tisdag 10 november, kl. 14.30 – 16.00 G1
Vid EU:s östra gränser växer spänningarna. Är sanktioner och upprustning det enda svaret, eller vågar vi satsa på att omvandla de samhällen som kan tyckas vara utom räckhåll? Möt tre personer som arbetar för demokrati i Ryssland och Belarus.
Medverkande:
Lena Tonkatjeva, deporterad MR-försvarare från Minsk
Marina Litvinovitj, oppositionell publicist i Moskva
Agnieszka Romaszewska-Guzy, Polenbaserade satellitkanalen Belsat
Kalle Kniivilä, journalist och Rysslandskännare

Seminariet arrangeras i samarbete med Polska institutet
.
MR-dagarna

« Tillbaka
      
Website Security Test