Program

Virkdrottningen Agata Oleksiak (Olek) på Avesta Art 2016

Avesta Art
28 maj – 18 september 2016
Verket
Kanalvägen 1, Avesta

Olek är tillbaka i Avesta och leder ett integrationsprojekt. Projektet kom till genom att den Polska världskonstnären Olek bjöds in till Avesta Art och byggde ett team av invandrarkvinnor för installationen av hennes konstverk i Verket, Avesta Kommun.

Rosa virkat hus för integration - Läs om Avesta Arts och Oleks projekt i Dagens Nyheter

16 konstnärer från ett tiotal länder visar upp verk i årets upplaga av den internationella nutidskonstutställningen Avesta Art på Verket i Avesta. Årets tema är Struktur, och utställningen pågår t o m 18 september.

I det gamla järnverket var struktur viktigt. Väl utvecklade teknologiska system gjorde att produktionen löpte på smidigt. Vars och ens roll var tydlig och rytmen i varje syssla följer en utstakad ordning inarbetad i arbetarens kropp, systematiserat, nästan koreograferat. Avesta Art 2016 belyser just strukturer och dess många facetter. Strukturer relaterat till exempelvis det sociala, till samhälle, språk, naturvetenskap, textur, teknik, makt och kön. Det speglar det sätt vi ordnar upp världen, skapar mönster och förståelse och fungerar inkluderande såväl som exkluderande och normgivande. Avesta Art bjuder på ett möte med konst i skiftande uttryck och tekniker och med olika infallsvinklar på ämnet. I utställningen medverkar ett flertal konstnärer från olika länder.

Ett av de mer spektakulära inslagen kommer den polska engagerade konstnären Agata Oleksiak (Olek) att stå för. Det var när hon besökte sekelskiftesbostaden i Visentparken i Avesta som idén föddes. Olek vill föra samman nu och då. Kvinnans plats var i hemmet. Vem är kvinnan som i dag bor i Oleks virkade bostad? Hur ser hennes drömmar ut och vad lever hon av? Här finns den andra politiska dimensionen. Kan alla människor till slut få ett eget hem, även de som i dag är på flykt? Det råder som bekant en skriande brist på bostäder.

Tanken var att hennes virkningskonst även skullle ta plats och bli synlig i Avesta centrum. I helgen den 7 augusti invigndes Oleks konst ska på Gula Villan i centrala Avesta. Läs mer om det i Dala-Demokraten. Projektet Team Olek strikes again invigdes på söndagen den 7 augusti 2016.


Olek utanför Gula/Rosa Villan i Avesta. Foto: Moa Hedström- Waldén

Vad är Avesta Art?
Den slaggstenskimrande gamla järnbrukshyttan har förvandlats från tung, sotig, mullrande industrimiljö till mötesplats för konst, historia och teknik. Sedan 2004 är det samlande namnet för denna storslagna gamla järnbruksanläggning – VERKET.
Konstbiennalen tar fasta på det svenska begreppet art – sätt; dvs. olika uttryckssätt. Utställningens ambitioner är att locka nya grupper av besökare samt tillföra Sverige en konstattraktion med och av internationellt intresse.
Konstutställningen Avesta Art introducerades 1995. Redan utställningsnamnet rymmer flera dimensioner. Konsthallen är av unik art, där varje konstnär står inför utmaningen att skapa ett samspel – kontrast eller harmoni – med industriarvets egna starka uttryck i material och monumental arkitektur. Med konstnärliga tolkningar som tillägg i en näst intill orörd industrimiljö ges också industriarvet en vägvisare av unikt slag. Bärande är just dialogen mellan industrihistoria och samtidskonst för Avesta Art som idé och evenemang.
Avesta Art har genomförts åren 1995, 1997, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010 och 2011 – alla år med medverkan av nationellt och internationellt erkända konstnärer. Premiäråret medverkade konstnärer, verksamma i Sverige. Utställningarna 1997 och 1998 genomfördes med Norden som bas. Från utställningen 2000 och fortsättningsvis utökades medverkan till att omfatta Europa. År 2006 medverkade konstnärer bördiga från Irak och Japan. Genom Avesta Art 2008 vidgade vi den internationella konstnärs medverkan till att omfatta ytterligare en kontinent – Amerika. 2010 års upplaga visade konstnärer från Cypern, USA, Sverige och Finland. Fr.o.m. 2011 arrangeras Avesta Art varje år.
Antalet besök under tre månaders öppethållande har stigit från 13.000 år 1995 till närmare 20.000 2010. Stort och positivt gensvar har visats Avesta Art från besökare med vitt skilda bakgrunder; olika generationer, konstvänner, ringa konstvana, sakkunniga, industriarbetare, m.fl.

Olek (f. 1978, Agata Oleksiak, Polen)
Olek är en New York-baserad virkdrottning som i Avesta Art kommer att visa ett verk där hon inspirerats av den sekelskiftesbostad man som besökare möter i Visentparken. Precis som det förr i tiden var kvinnan som kopplades till hemmet föreställer sig Olek att det är en samtida kvinna som bor i hennes virkade värld. Vem är hon, hur lever hon och vad har hon för drömmar? Olek funderar även på och kombinerar forna epokers sätt att leva med dagens bostadsproblematik, att finna boende, att skapa och bygga ett hem och en tillvaro för alla människor på flykt. Hur var det förr, hur ser det ut idag? Att skapa ett hem handlar om struktur, men Olek menar även att de känslor och stämningar som hemmet fylls av kopplas till detta.
Mer om Olek
Mer om Avesta Art
Mer om De rosa husen i THE HUFFINGTON POST


Följande konstnärer deltar:
Magnus Alexanderson, Stockholm, Petra Bauer, Stockholm, Alexandra Carr, London, Hanna Hallgren, Stockholm, Melissa Henderson, Växjö, Helene Hortlund, Stockholm, Francesco D´Incecco, Italien, Olek, Polen, Håkan Lidbo, Stockholm, Tom Waldton, Stockholm, Sirous Namazi, Iran, Raha Rastifard, Iran, Jakub Nepras, Prag, Karen Oetling, Guadalajara (Mexico), Erik Ravelo, Havana (Kuba), Helene Schmitz, Stockholm.

Foto: Avesta Art, pressbilder In the Blink of an Eye - Olek, foton av projektet Team Olek strikes again Moa Hedström- Waldén, Avesta Art

 

« Tillbaka
      
Website Security Test