Ida vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film

Ida (2013) regi: Paweł Pawlikowski

Efter att ha förlorat sina föräldrar under andra världskriget, växer den unga flickan Anna upp i ett kloster på landsbygden i det tidiga 1960-talets Polen. Hon förbereder sig för ett liv som nunna. Abbedissan insisterar på att Anna tar kontakt med sin enda levande släkting innan hon avlägger sina löften, och Anna lär känna Wanda, en frigjord intellektuell som arbetar som domare och i hemlighet försöker utplåna smärtsamma minnen med hjälp av sprit och sex. Mångfaldigt prisbelönat, oerhört välspelat drama med utsökt foto.

Ida vann snabbt erkännande och har sedan sin tillkomst vunnit en mängd prestigefulla filmpriser i Europa, bland annat BAFTA-priset för bästa utländska film och European Film Awards för bästa film, och nu senast en Oscar i kategorin årets bästa icke-engelskspråkiga film, en historisk händelse för polsk film eftersom det är första gången en nominerad film vinner priset.

När Pawlikowski tog emot priset under Oscarsgalan sa han:

”Vi gjorde en film om behovet av tystnad, om att vilja dra sig tillbaka från världen, om kontemplation – och här är vi nu, i centrum för hela världens uppmärksamhet. Det är fantastiskt, livet är fullt av överraskningar.”

I Sverige fick Ida inviga den polska filmfestivalen Kinoteka den 16 oktober 2014 på Bio Sture i Stockholm och har visats på biografer i hela Sverige sedan dess. Folkets Bio är filmens svenska distributör.

Ida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *