Program

Föreläsning om Katarina Jagellonica och konsert med sånger av Stanisław Moniuszko

16 november 2019 kl 13.00
Kulturhuset Multeum
Eskilstunavägen 2, Strängnäs

Fri entré!
 
FÖRELÄSNING:

2019 är det 450 år sedan som Katarina Jagellonica (1526-1583) kröntes till drottning av Sverige år 1569 i Uppsala domkyrka. Eva Mattsson, författare till Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica, berättar om drottningens spännande liv, alliansäktenskapet och hur hon influerat Sveriges arkitektur, kultur och religion. Med Katarina strömmar en ny kulturvåg in. Inredningar förfinas, klostren blommar och Europas främsta mästare flyttar till Sverige och uppför furstliga palats. Bärare av de nya trenderna är Katarina - Sveriges enda renässansdrottning.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik.

MUSIK:

I år firar man Stanisław Moniuszkos år eftersom det är 200 år sedan denne framstående kompositör, dirigent och skapare av den polska nationella operan föddes. Stanisław Moniuszko (1819 – 1872) har gått till historien som ”den polska nationella operans fader” och som den främste kompositören av vokal- musik i polsk musikhistoria. Moniuszkos enormt populära Śpiewnik domowy (Hemmets sångbok) omfattar 12 band och innehåller 267 sånger, varav många är tonsättningar av framstående polska poeters dikter. Hans två främsta operaverk – Halka och Straszny dwór (Den hemsökta herr- gården) – vidrör kärnan i polskhetens idiom, såväl textmässigt som musikaliskt.

Sånger av Moniuszkos framförs av Marzena Frankowska, en polsk operasångerska som sedan 2015 har uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa, tillsammans med Marek Mazur, en polsk pianist som har deltagit och vunnit priser i polska och internationella pianist- och kammarmusiktävlingar.

Programmet består av sångerna: Kukułka (Göken), Złota rybka (Guldfisken), Prząśniczka (Spinnerskan), Cztery pory roku (De fyra årstiderna), Polna różyczka (Vildrosen) samt aria ur Moniuszkos opera Beata: Ach ileż rozkoszy ma życie i świat (Åh, så mycket njutning finns i livet och världen).

I år finns det flera anledningar att fira. Förutom Katarina Jagellonicas kröning och Stanisław Moniuszkos 200 år  är även 100-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Polen och Sverige.

Arrangerat av Strängnäs kommun tillsammans med Gustav Vasaföreningen och Polska institutet i Stockholm.

« Tillbaka
      
Website Security Test