Program

Utställningen Irrational Times

27 november 2015 - 10 januari 2016
Kosmos Project, Petra Lilja Design, Magdalena Popławska
Form/Design Center
Malmö

Design: Kosmos Project, Petra Lilja Design
Kuratorer: Magdalena Popławska, Ewa Bochen och Maciej Jelski (Kosmos Project), Petra Lilja

28 november - workshop för barn kl. 11- 14

Ett unikt tillfälle att med inspiration från den slaviska kulturens legender och myter skapa egna fantasifulla skogsväsen av utskurna träfigurer och trasdockor av tygstycken, en s.k. Motanka*. *Motanka är en traditionell slavisk trasdocka gjord av ihopbundna färgrika tygstycken, utan användning av vassa nålar, sax eller stift. Workshopen görs i regi av culture.pl med anledning av utställningen Irrational times som öppnade lördagen den 28.11 Ledare är Ewa Bochen och Maciej Jelski från Kosmos Project.

Obs! – Workshopen hålls på engelska. Kostnadsfritt och drop in. Varmt välkomna!
Mer och evenemanget på Facebook


Om utställningen

När vi studerar spår ur historien ser vi att olika kulturer överlappar varandra, något som visar att världen varit en smältdegel sedan urminnes tider. Det här blev utgångspunkten för ett samtida kulturellt utbytesprojekt – ”Irrational Times” – mellan svenska Petra Lilja Design Studio och Polska designstudion Kosmos Project.

Resultatet är en utställning av samtida design som tagit sin utgångspunkt i likheterna mellan slavisk och skandinavisk kultur – både vad gäller den materiella kultur som bevarats och de legender och myter man känner till från perioden mellan 500-talet och 900-talet. Utställningsföremålen har skapats av Petra Lilja Design studio, baserad i Sverige, och Kosmos Project studio i Polen.
 
Kuratorteamet, som utgörs av de medverkande i utställningen och den polska kuratorn Magdalena PopÅ‚awska, har arbetat fram projektet i dialog med varandra. Den första visningen ägde rum på Kalmar Konstmuseum (22.10-22.11.2015), och den andra pågår på Form/Design Center i Malmö (27.11.2015-10.01.2016). Återinvigningen skedde 27 november 2015 på Form/Design Center i Malmö.

Ur recension:

- Polsk nykomling favorit

I avdelningen Greenhouse på Älvsjömässan ställer oetablerade formgivare ut sina alster, och enligt Dennis Dahlqvist är det där mässans guldkorn finns. Kosmos Project är en designbyrå grundad av polska Ewa Bochen och Maciej Jelski."
Kulturnyheterna. Läs mer

Projektet har finansierats av Polens kulturministerium och Polska institutet i Stockholm.
Samarbetspartner: Kalmar Konstmuseum, Form/Design Center in Malmö, Polens kulturministerium, Polska institutet i Stockholm.

Följ projektet på Facebook

Läs om Kosmos Projekt tidigare utställning i Sverige.
Foto: Irrational Times, huvudbilden, grafik 1, 2, 3.

« Tillbaka
      
Website Security Test