ProgramFotoreportge: Vernissage av utstallningen Under Ytan / OKO

13 mars 2020 

Kl. 21.06 En kille och en tjej sitter på varsin gunga bredvid
varandra, de försöker hitta orden till sin begynnande
förälskelse, inte för framfusiga ej heller för försiktiga.
De sitter i sina munkjackor med luvorna på huvudet för
att skydda de sköra tankarna om varandra.

                                                                                                  Från Gungställningen av Johan Nordbeck


I fredags var det vernissage på utställningen Under Ytan / OKO av Mariana Ekner och Katarzyna Piorek på Studio 44. De två konstnärernas kreativa dialog ledde till en utställning som berättar om det man inte ser vid första ögonkastet men som ändå berör de flesta av oss. Genom målningar, videoklipp och föremål hämtade från Polen visar konstnärerna på hur viktiga de minnen är som befinner sig ”under ytan” på vårt medvetande, och vad vi egentligen döljer bakom luvtröjorna. För att visa på en relativ syn på verkligheten har konstnärerna följt principen att Alla tider finns samtidigt (Mariana Ekner). Det gör att varje utställningsbesökare kan förhålla sig till verken genom sina egna erfarenheters prisma.

Katarzyna Piorek är specialiserad på stillbild, animation, tv och film. Hon visar ett videoklipp om en lek från barndomen som rymmer en komplexitet i sin enkelhet och skapar det obehag som kan upplevas av en individ som samtidigt besitter två eller flera motstridiga trosuppfattningar, idéer eller värderingar.

I utställningen försöker hon genom sin videokonst skapa en dialog mellan konstnär och publik. Målet är att starta en process hos betraktaren genom att ställa frågor, undra och stimulera nyfikenheten och därigenom väcka en önskan om att själv delta i dialogen.

Mariana Ekner arbetar med frågan om hur identitet skapas och ifrågasätts. Bl.a. i debututställningen på Galleri Periscope (1990) dubbleras och kopieras två ansikten tills det enskilda jaget inte längre är urskiljbart. Ekner har tillsammans med Maria Backman skapat Enkel biljett, om deras mammors olika erfarenheter och minnen som flyktingar under andra världskriget; om hur två flickor från olika krigsdrabbade länder blev tvungna att fly, ensamma.

Utställningen har stöd av Polska institutet i Stockholm.


Plats: Studio 44, Tjärhovsgatan 44. Öppet för besökare t o m 5 april 2020.

Öppettider:
torsdag-fredag 12.00-18.00
lördag-söndag 12.00-17.00


Foton: Katarzyna Piorek, Mats Landström

« Tillbaka
      
Website Security Test