Program

Fotoreportage: Utställningen IT’S MY YEAR! om Stanisław Moniuszko

Måndag 23 september öppnades den engelskspråkiga utställningen IT’S MY YEAR! i Polska institutets lokaler i Stockholm. Denna utställning om kompositören Stanisław Moniuszkos liv och verk är producerad av polska nationaloperan Teatr Wielki i Warszawa och delfinansierad av Polens kulturministerium som en del av firandet av 200-årsjubileet av Moniuszkos födelse.

Bland de svenska vänner av Moniuszkos musik som vi hade glädjen att se i publiken fanns inflytelserika journalister och operakännare.

Utställningen presenterar Moniuszkos viktigaste verk, de städer där han bodde, hans resor i Europa och hans verksamhet som dirigent, operachef och utgivare av sina egna verk.Den berättar också om Moniuszkos familjebakgrund, som hade stort inflytande på hans syn på sociala och konstnärliga frågor. Bland utställningsföremålen finns hittills föga kända teckningar från fadern Czesław Moniuszkos skissblock, foton av rekvisita och kostymer från operaföreställningar och många andra saker från tonsättarens liv. Utställningens fotografier kommer från Warszawas musikförening till Stanisław Moniuszkos minne, Polska nationaloperans museum och Litteraturmuseet i Warszawa.

Utställningen visas fram till 18 oktober på Polska institutet i Stockholm.


Foton: Andrzej Markiewicz

« Tillbaka
      
Website Security Test