Program

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen. Vi ska minnas dem tillsammans!

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars. Varje år på denna dag genomförs olika aktiviteter till minne av dem som med fara för eget liv hjälpte den judiska befolkning som av den tyska ockupationsmakten dömts till förintelse. För Museet för polacker som räddade judar är detta en speciell dag eftersom den infaller på årsdagen av den tragiska döden för dem som gett namn åt museet – familjen Ulma från Markowa.

På grund av virushotet har museet i Markowa tvingats ställa in årets minnesevenemang. Men av omsorg om vårt uppdrag och den viktiga minnesdagen avstår vi inte helt från aktiviteter.

Till minnesdagen har vi gjort en kort videofilm som tar upp ämnet polacker som räddade judar och deras museum i Markowa. Fram till 24 mars visas filmen på vissa polska tåg och även på flygplatsen i Rzeszów, som ligger nära Markowa. Dessutom kan det polska flygbolaget LOT:s passagerare läsa en artikel om museet i marsnumret av flygbolagets gratistidning. I aprilnumret kommer en intervju med museichefen Anna Stróż-Pawlowska. Den 24 mars blir det premiär för museets nya utställning som visas virtuellt, även i sociala medier. Utställningen heter ”Czy można im było w tej samotności pomóc?/ Was there any way to help them in this desolation?” och handlar om hjälpen till judar i det ockuperade Polen. Redan nu pågår i museets sociala medier en informationskampanj som påminner om de polacker som hjälpte judar under Förintelsen, däribland den tragiska historien om familjen Ulma från Markowa, som gömde judar ur familjen Goldman. 24 maj 1944 mördade tyska gendarmer både judarna och familjen Ulma. Under informationskampanjen presenterar vi även biografier över andra Rättfärdiga bland världens folk från regionen Podkarpackie, där Markowa ligger. Deras namn, som museet har hittat under sin forskning, skulle ha avtäckts på museets minnesmur den 24 mars i år.

Det är bara några av de initiativ som museet i Markowa har tagit inför Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen. Vi välkomnar alla att delta i högtidlighållandet och stödja vårt arbete. Tillsammans ska vi se till att informationen om de polska Rättfärdiga når fram till så många som möjligt. Vi ska minnas dem tillsammans!

Mer information: muzeumulmow.pl

 

« Tillbaka
      
Website Security Test