Program

Utställningen Bröd och Kanelbullar i Stockholm

19 november – 31 december 2019
Polens ambassad i Stockholm
Karlavägen 35, Stockholm


Knappt tusen kilometer fågelvägen: så långt är det över Östersjön mellan Warszawa och Stockholm. Så långt och ändå så nära. Nära, därför att Sverige och Polen ligger varandra nära geografiskt, vilket också de medverkande i utställningen Bröd och kanelbullar betonar. För dem är avståndet det minsta problemet. Det viktigaste är skillnaderna, även om - som en av dem säger - „kärleken övervinner allt”.
                                                                                                                                 Utställningens inledning

I år infaller 100 årsjubileet av de förnyade diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Polen. Som ett led i firandet öppnas utställningen Bröd och kanelbullar utanför Polens ambassad i Stockholm den 19 november. Utställningen består av en serie foton av och berättelser om svenskar i Polen och polacker i Sverige. Intressanta porträtt av människor – svenskar och polacker - som i sina liv och arbete bestämt sig för att dra full nytta av kulturerna i båda länderna.

Sverige och Polen förenas av en lång och rik historia, år fyllda av vänskap men också av rivalitet. Under århundraden av en gemensam, ofta turbulent historia har det dock aldrig varit brist på människor – svenskar och polacker - som framgångsrikt har byggt broar mellan sina länder genom kulturellt utbyte, migration, giftermål, flykt eller resor. Svenskar och polacker är nära grannar och lär av varandra trots sina olikheter. Huvudpersonerna i Bröd och kanelbullar är det bästa beviset. Bland dem finns arbetare, affärsmän, forskare, skådespelare och konstnärer. Vanliga människor med ovanliga livsöden.

Varför dricker svenskar så mycket kaffe? Är polackerna spontana? Vad är frihet? Natur, semester och hav eller avskaffad censur, självständighet och kamp? Hur överlever man den svenska vintern? Är det möjligt att ha två hushåll i två länder samtidigt? Kan svensken skilja på "Kasia" och "kasza"? Vad lockar svenskar till Polen och polacker till Sverige? Svar på dessa och många andra intressanta frågor finns i huvudpersonernas berättelser. Människor som har vågat komma ut ur sina komfortzoner och tack vare detta fått nya erfarenheter, värdefulla kunskaper, kärlek och förståelse. Är det verkligen så mycket som skiljer svenskar och polacker åt? Övertyga dig själv.

Utställningen visas från 19 november till 31 december 2019 utanför polska ambassadens byggnad i Stockholm, Karlavägen 35 och är på svenska.

Idé och utformning: Svenska ambassaden i Polen
Text: Krystyna Romanowska
Foto: Adam Tuchliński
Grafisk formgivning: Studio Bazaczek
Översättning till svenska: Lennart Ilke

Utställningen i Stockholm är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i Warszawa, Polens ambassad i Stockholm och Polska institutet i Stockholm.

Utställningens samarbetspartner: Jula, Nordea, Oriflame, Unity Line, Wola Park, IKEA.

 

« Tillbaka
      
Website Security Test