Program

Sopransaxofonisten Adam PieroÅ„czyk spelar solokoncert på Europaforum

22 augusti 2015, lördag, kl. 18.00
Europaforum
eu-forum.se
Hässleholms kyrka


På konsertprogrammet står låtar från Adam PieroÅ„czyks första soloalbum, The Planet of Eternal Life, som har getts ut på Jazzwerkstatt Berlin. Skivor med solosaxofon är sällsynta överlag, och detta är den första någonsin med en polsk musiker. Dessutom rör det sig om sopransaxofon, som allmänt anses som den mest svårspelade saxofontypen. Det är sextio minuter musik, inspelad på en unik plats - de gotiska 1300-talsruinerna i tyska Peitz. Femton av låtarna är Adam PieroÅ„czyks egna, till stor del nyskrivna, men även två standardlåtar finns med: John Coltranes Giant Steps och Ray Nobles Cherokee.

Vackert ljud, en magisk plats, enkla melodier och intrikata, unika musikaliska utflykter där musikern utforskar toner som inte brukar gå att åstadkomma på detta krävande instrument.

Adam Pierończyk
är en av Polens främsta jazzmusiker. en av de mest framstående och kreativa polska jazzmusikerna och ”en av de största innovatörerna i polsk jazz”, som Polens största tidning Gazeta Wyborcza har kallat honom. Sedan 2011 är han konstnärlig ledare för Jazzfestivalen i Sopot. Enligt tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung är han ”en stråle av hopp på den östeuropeiska jazzscenen”. PieroÅ„czyk har framträtt i hela världen och belönats med många priser. 2015 utsågs han för elfte gången till Bästa sopransaxofonist av den polska tidskriften Jazz Forum. 2011 var han nominerad i fem kategorier till Fryderyk, den polska motsvarigheten till Grammispriset, och blev vinnare i de två viktigaste kategorierna, nämligen Årets jazzmusiker och Årets jazzalbum. Åren 2004-2005 var han konstnärlig ledare för festivalerna Jazz aux Oudayas och Jazz Au Chellah i Marockos huvudstad Rabat. Sedan 2011 är han konstnärlig ledare för Sopot Jazz Festival. Han komponerar också teatermusik.

Adam Pierończyk har samarbetat med musiker som Gary Thomas, Greg Osby, Sam Rivers, Archie Shepp, Bobby McFerrin, Tomasz Stańko, Ted Curson, Anthony Cox, Joey Calderazzo och Leszek Możdżer.

Valda citat om skivan:

”Den polske saxofonisten Adam PieroÅ„czyk har spelat in ett mycket vackert album på sopransaxofon.”
freejazzblog.org

”Den tillhör den lilla mängd soloskivor som otvivelaktigt kan räknas som lyckade.”
Jazz Podium (Tyskland)

”På The Planet of Eternal Life överträffar Adam PieroÅ„czyk sig själv. Sedan länge bevisar han med varje nytt album att vi har att göra med en av landets bästa jazzmusiker.”
Polskie Radio

” PieroÅ„czyk är troligen den mest intressante polske saxofonisten och musikern, vars skapande stakar ut den polska jazzens utvecklingsväg. Det är ett sällsynt exempel på en total artist...
… PieroÅ„czyks musik väcker lyssnarens känslighet och sätter sig djupt i minnet. En skiva som man återvänder till och hela tiden upptäcker nya meningar och musikaliska koder. Ett verkligt mästarprov!
… man är medveten om den enorma konstnärliga mognaden, skapande ambitionen och virtuositeten. Allt är genomarbetat in i minsta detalj. Det är helt enkelt en rörande skönhet.”
jazzsoul.pl

Om Pierończyk live:

”...det var inte bara en uppskattad konsert. Det var också ett framträdande som väckte respekt och  stort erkännande. Det var vackert att se och höra vilken säker, fantastiskt rik och resonerande ton en enda människa kan använda för att annektera fantasin, hur ståndaktigt och felfritt han kan berätta sin historia, hur otroligt säker han är på vad han säger och hur vänskapligt och allvarligt han behandlar sina lyssnare.”
jazzarium.pl

Adam Pieronczyk Facebook

 

Foto: Ignacy Matuszewski

« Tillbaka
      
Website Security Test