Program

Polen på oberoende konstmässan SUPERMARKET

4-7 april 2019
Sickla Front
Uddvägen 7, Sickla, Nacka

Den oberoende konstmässan Supermarket
är en internationell konstnärsdriven mässa som visar upp en provkarta på konstnärsdrivna initiativ från hela världen. Mässan började 2006 i liten skala som Minimarket och övergick året efter till Supermarket i ungefär nuvarande format. Målet för mässan är att presentera unika projekt och idéer, öppna för nya nätverk på den svenska och internationella konstscenen och att dela med sig av den passion och vitalitet som finns i den oberoende konstvärlden. Allt detta är möjligt tack vare konstnärer från över 50 olika länder, däribland Polen.

I årets upplaga deltar tre konstnärsgrupper från Polen med stöd från Polska institutet i Stockholm: Chmura - stiftelse för visuell kultur, Swojskie tropiki (konstnärsduon Karolina Włodek och Adam Martyniak) samt Galeria Centrala.

 

CHMURA – STIFTELSE FÖR VISUELL KULTUR

Stiftelsen Chmura vill utveckla konstscenen framför allt i storstadsområdet Gdańsk – Sopot – Gdynia genom att ta initiativ till kulturella och konstnärliga händelser. Inriktningen är dels utgivning av egna skrifter och konstböcker, dels arkiveringstekniker med fokus på nutida uttrycksformer och konsthändelser.

På Supermarket presenterar stiftelsen Chmura samtida konstnärer från Gdańskområdet som arbetar med olika slags arkivmaterial för att starta en diskussion om arkiveringstekniker och former för representation, definition och användningsmöjligheter. Å ena sidan handlar det om digitalisering, dokumentation och arkivering av konst, inte bara måleri och skulptur utan även dokumentation av olika kulturhändelser. Å andra sidan initierar de en diskussion om tekniker för arkivering av konstformer som performance och ljudkonst. Till Supermarket har stiftelsen Chmura bjudit in Angelika Fojtuch, Agata Nowosielska och Florian Tuercke. Dessutom presenteras Chmuras digitala arkiv.

Angelika Fojtuch är performancekonstnär, skulptör, utbildare och skapare av mobila projekt för internationellt konstutbyte. Hon är curator för och initiativtagare till GATE art zone – artspace Düsseldorf. På Supermarket visar hon ett verk som på ett okonventionellt sätt dokumenterar en performance, ”Vad skiljer oss åt och vad håller oss samman 1-3” från projektet Close Stranger. Denna aktion var en utveckling av ett kulturellt utbyte mellan Gdańsk (Polen), Kaliningrad (Ryssland) och Klaipeda (Litauen).

Agata Nowosielska är målare, curator och konstskribent. Just nu samarbetar hon med Klub Żak i Gdańsk. På Supermarket visar hon en serie gouacher i litet format, målade speciellt för detta tillfälle. Konstnären skriver: ”Även när jag målar små tavlor försöker jag bygga upp en rymd i dem.”

Florian Tuercke använder ofta element av konceptkonst, performance, ljudkonst, installationer och fotografi i sin konstnärliga praktik. Till Supermarket har han skapat porträttet ”Grand-Great-grand”, ett kompositfoto uppbyggt av fotografier tagna av Augustus F Sherman i början av 1900-talet.

Mer info: http://www.fundacjachmura.pl/?p=488SWOJSKIE TROPIKI

En konstnärsduo bildad 2016 bestående av Karolina Włodek och Adam Martyniak. Det konstnärliga konceptet är inspirerat av den längtan efter det exotiska som ofta uttrycks i det offentliga rummet och av glädjen över det fria skapandet, sett som varje människas naturliga potential. (Swojskie tropiki betyder ungefär Hemlika tropiker).

På årets Supermarket avstår Swojskie tropiki från de vanliga små monterbåsen och ställer ut i andra slags rum: en toalett och en husvagn parkerad utanför mässans ingång. På toaletten visas verket Morska bryza (Sjöbris) som tidigare har ställts ute både i Polen och utomlands. En helt ny idé är Polish Tropical Pavilion. Här öppnar sig Swojskie tropiki mot samarbete med andra konstnärer.

Polish Tropical Pavilion (PPT) är en 44 år gammal polsk husvagn av märket Niewiadów N126 som används för konst och utställningar. På årets Supermarket presenteras den första grupputställningen i Paviljongen, skapad tillsammans med Joanna Kobyłt. Här visas verk av konstnärer som förhåller sig till den allmänna nostalgin för värme, exotik och välfärd. Under detta lättsmälta, hjärtevärmande ämne kan dölja sig en dröm om samexistens i en värld där acceptans för olikheter är en självklarhet, eller ett sätt att motverka elitiseringen av konsten – eller kanske bara ett fyndigt skämt. I Paviljongen kan man hitta kopplingar till outsiderkonst, bakgårdsaktivister och kolonilottsodlare.

Konstnärer som deltar i Polish Tropical Pavilion: Piotr Flądro, Miłosz Flis, Gang Delfinów / Delfingänget, Małgorzata Goliszewska, Agata Lankamer, Dominika Łabądź, Paweł Marcinek, Muzealne Biuro Wycieczkowe / Museets resebyrå, Małgorzata Myślińska & kolektyw Ostrøv, Marek Rachwalik, Anna Raczyńska, ”Swojskie tropiki” / Hemlika Tropiker, Michał Znojek, Rafał Żarski

Mer info: https://www.facebook.com/events/259710061586598/CENTRALA

Centrala är ett galleri i Birmingham som visar verk av socialt engagerade konstnärer från Central- och östeuropa. Inför Supermarket 2019 samarbetar Galeria Centrala med Short Circuit, en internationell plattform för digitala medier. Utställningen Cyfrowa diaspora (Digital diaspora) som visas fram till 7 april utanför mässans lokaler, på Studio 44 i Stockholm, tar upp begreppen enhet och splittring, med särskild tonvikt på situationen i Östeuropa. Digital migration, gränser och identitet är ämnen som behandlas i projekt av Anna Jochymek, Tamara Kametani, Jens Masimov och Zoë Aiano. Verken på utställningen är uttryck för en digital diaspora av verk som migrerar via internet och lätt kan materialiseras på nya platser i visuella format.

Mer info: http://centrala-space.org.uk/public/
Mer om utställningen på Studio 44 här.


Till Supermarket 2019 kommer också Galeria TAK från Poznań som visar de samtida polska outsiderkonstnärerna Daniel Stachowski, Justyna Matysiak, Tomasz Machciński, Maciej Olszewski, Władysław Grygny, Iwona Mysera och Jeroen Hollander.


Länkar till Supermarkets information om de polska utställarna:
 
Stiftelsen för visuell kultur Chmura
Swojskie tropiki
Galeria Centrala
Galeria TAK

Mer om Supermarket: https://supermarketartfair.com

Oberoende konstmässan SUPERMARKET öppnar 4 april.


Foto 1: Agata Nowosielska, Stiftelsen Chmura
Foto 2:
Angelika Fojtuch, Stiftelsen Chmura
Foto 3: Florian Tuercke,
Stiftelsen Chmura
Foto 4: Swojskie tropiki, Karolina Włodek ich Adam Martyniak
Foto 5: Swojskie tropiki, Lepsz jutro, foto: Alicja Kielan
Foto 6: Swojskie tropiki
Foto 7: Centrala, Anna_Jochymek, Crowd Crystal (Directors Cut), 2019
Foto 8: Centrala, Jens Masimov, Mapping Through Network Technologies, 2019
Foto 9: Centrala, Tamara Kametani, Total Security Life, 2018
Foto 10: Centrala, Zoë Aiano, Nebeski seta / Skywalker, 2019

« Tillbaka
      
Website Security Test