Program

100 år av Polens självständighet!

Den 11 november i år firar vårt land sin hundraårsdag. Republiken Polen är en stat med en över tusenårig historia, med en lång kontinuerlig tradition och en rik, unik kultur. Ett land som var det första i Europa att uveckla moderna politiska idéer som frihet, demokrati och jämlikhet. Dessa värderingar ingick alla i den polska konstitutionen från 3 maj 1791 – den första konstitutionen i Europa.

I slutet av 1700-talet delades de polska områdena upp mellan landets tre aggressiva grannar Ryssland, Österrike och Preussen (Tyskland). Det polska riket försvann från världskartan, men inte från miljontals polackers minnen och hjärtan. Otaliga försök att slåss för friheten trycktes ner av de samarbetande ockupationsmakterna. Inte förrän i samband med första världskriget, när de tre ockupationsmakterna stod på olika sidor, kom möjligheten att återuppliva ett fritt och självständigt Polen. Vi återvann självständigheten efter 123 år, 11 november 1918.

I november 1918 sände Polens statsöverhuvud Józef Piłsudski ut ett glädjefyllt budskap om den återvunna självständigheten till regeringarna i alla världens länder. Det kom inget svar. Idag firar Polen sin hundraårsdag.

Grattis på födelsedagen Polen!

« Tillbaka
      
Website Security Test