Program/Events
MARS 2017
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
19
20
21
22
27
28
29
30
31
Nyhetsbrev

Prenumerera eller behandla användaruppgifter
Namn
E-postadress

Vår policy för e-postadresser

Följ oss
Aktuellt

"Förstörelsen syntes så oemotståndlig" - ett utdrag ur Quo Vadis av Henryk Sienkiewicz

En video av fotografen och filmaren Andrzej Markiewicz med skådespelaren Michal Axel Piotrowski som läser utdrag ur den svenska översättningen av Quo Vadis, den mest kända romanen av Henryk Sienkiewicz.

Quo Vadis publicerades 1896. Quo vadis är latin och betyder Vart går du?. Romanen handlar om förföljelserna av de kristna under kejsaren Nero, som regerade under åren 37 – 68 efter Kristus.  I Sverige gavs den ut på Bonnier året 1898 som Från Neros dagar, i översättning av Vera von Kraemer.


Två polska gallerier på oberoende konstmässan Supermarket i Stockholm

Supermarket Independent Art Fair 2017
23-26 mars 2017
Svarta huset, Telefonplan

Öppettider:
torsdag–lördag 11–20
söndag 11–18

På årets upplaga av oberoende konstmässan Supermarket 2017 visar två polska gallerier upp sig för första gången: Galeria Stroboskop från Warszawa och Galeria Miłość från Toruń.

STROBOSKOP är ett oberoende konstgalleri med inriktning på yngre konstnärer, ett konstnärsdrivet galleri där konstnärerna kan verka utan kompromisser. Därigenom är det också ett alternativ till konstinstitutionerna. På Supermarket representeras Stroboskop med en utställning av galleriets grundare  Franciszek Buchner och Norbert Delman. Tanken med utställningen är inte bara att visa upp konstverk utan lika mycket att propagera för konstnärligt samarbete som idé. Läs Supermarkets intervju med Norbert och Franciszek här.

GALERIA MIŁOŚĆ från Toruń är ett konstnärsdrivet, ickekommersiellt galleri för nutidskonst, grundat 2014. Det är ett curators- och konstnärsprojekt, en personlig variant av konstnärsdrivet galleri, som drivs av Natalia Wiśniewska (bildkonstnär) och Piotr Lisowski (konsthistoriker och curator). I galleriets verksamhet och program spelar det relationella en viktig roll, därav namnet som betyder Galleri Kärlek. Idén är till stor del hämtad från Nicolas Bourriauds relationella estetik, som handlar om att bedöma konsten utifrån vilka mellanmänskliga relationer den kan skapa.

Bild ur filmen Polska - spår av Tomasz Knittel och Maciej Puszyński

Polska - spår. Ett polsk-svenskt folkmusikprojekt nu på CD

För många år sedan var de polska folkmusikerna Janusz Prusinowski och Witek Broda på besök på en festival i Frankrike. Där träffade de på en grupp svenskar som spelade låtar som var förvillande lika de polska spelmanslåtarna. Polackerna och svenskarna blev vänner och satt sedan och spelade tillsammans hela natten. De konstaterade förvånat att stegen i polska folkdanser passade utmärkt till svenska folklåtar, och tvärtom. Och så var det ju märkligt att den vanligaste svenska folkdansen kallades för polska.

Body of Work - Aneta Grzeszykowskas utställning
på Mindepartementet

OBS! Guidad visning på svenska av pågående utställning Body of Work - Aneta Grzeszykowska
8 mars kl. 18.00

16 februari – 14 maj 2017
Mindepartementet, Art and Photography
Slupskjulsvägen 26 c
Skeppsholmen, Stockholm
Fri entré


I årets första utställning Body of Work presenterar Mindepartementet Art and Photography den polska konstnären Aneta Grzeszykowska. Aneta Grzeszykowska, född 1974 i Warszawa där hon bor och arbetar, har de senaste åren visats i ett stort antal utställningar runt om i världen och presenteras nu för första gången i Sverige. 

Aneta Grzeszykowska är central inom den samtida polska konsten. Hennes installationer, filmer och fotografiska serier kretsar kring genus, identitet och kropp men berör också antropologiska och existentiella frågor. I utställningen visas arbeten från olika tidsperioder, som de fotografiska serierna Untitled Film Stills (2006), Negative Book (2012-2013), Selfie (2014), Halina (2016) samt videoverken Negative Process (2014) och Bolimorfia (2008).

Lyssna på Kulturnytt i P1-reportaget "En annan sorts selfie" av Katarina Wikars om Aneta Grzeszykowska.
SvD-Kultur: Joanna Persmans recension av utställningen Body of Work.

Foto: Anna Włoch

 

2 x WAJDA

Föreläsning: Andrzej Wajda och den polska filmskolan

lördag 11 mars kl 11.00
ABF-huset, Sveavägen 41

Den nyligen bortgångne Andrzej Wajdas 65 år av filmskapande presenteras av föreläsaren och skribenten Arthur Sehn.

 

Filmvisning:UTAN BEDÖVNING/BEZ ZNIECZULENIA av Andrzej Wajda

lördag 6 maj kl 11.00
ABF-huset, Sveavägen 41

Andrzej Wajdas film Utan bedövning handlar om en framstående journalist som hamnar i personliga och professionella konflikter.

      
Website Security Test