Program

Sharon Lockharts nya projekt på Gotland – ett sommarresidens för unga polska kvinnor

Den amerikanska konstnären Sharon Lockhart återvänder till Gotland i augusti 2018 för ett sommarresidens organiserat av Baltic Art Center för unga polska kvinnor i åldrarna 18-20 år. Residenset arrangeras som ett kollektivt hushåll där de sju deltagarna kommer att kunna utveckla livskunskaper och pedagogiska verktyg att navigera i vuxenlivet med. Idéer kring kollektivt boende, vad ett hem kan vara och hur man kan leva ett kreativt liv kommer att fokusera gruppens aktiviteter, generera diskussioner och skapa förutsättningar för ett nytt konstverk baserat på samarbetet.

Den 6 augusti fick Polska institutet i Stockholm besök av sommarresidensets deltagare innan de reste vidare till Visby och Ar där de kommer att bo under de närmaste veckorna.

Under de senaste 25 åren har Sharon Lockhart utvecklat en omfattande konstnärlig praktik med utgångspunkt i film och fotografi. Många av hennes projekt involverar djupgående efterforskningar och samarbete med olika sociala grupper vilka resulterar i fotoserier och filmer. Under perioden 2013 – 2017 tillbringade konstnären mycket tid i Polen där hon inspirerad av den polske pedagogen Janusz Korczak (1878-1942), vars radikala filosofi lyfte fram barnets röst, skapade nya verk kring barns uppväxtvillkor – en tematik som återkommit i Sharon Lockharts konstnärskap sedan 1990-talet. Under tiden i Polen uppstod ett samarbete med unga kvinnor på ett ungdomshem i Rudzienko. Samarbetet resulterade i en film- och utställningstrilogi, där det senaste delen, Little Review, representerade Polen under den 57:e Venedigbiennalen 2017.


Mer om projektet på Gotland: http://www.balticartcenter.com/projekt/2736/

Mer om utställningen Little Review: http://labiennale.art.pl/en/wystawy/little-review/

Om Sharon Lockhart: http://www.lockhartstudio.com/

Länken till intervjun med de unga kvinnorna från ungdomshemmet i Rudzienko: https://vimeo.com/249452236/f2764c8cd0


Projektet stöds av Polska institutet Stockhol.

« Tillbaka
      
Website Security Test