Program

Resina, NAKED och podden Gram[m]ofon på Norbergfestivalen 2018

Norbergfestivalen
26 - 28 juli 2018
Norberg


Karolina Rec (Resina) och Agnes Gryczkowska (medlemmen i bandet NAKED) är två polska artister som uppträder på årets Norbergfestival. Karolina Rec medverkar även i nästa avsnittet av podden Gram[m]ofon. Norbergfestival är en etablerad arena inom den elektroniska och experimentella musiken, både inom Sverige och internationellt. Artisternas framträdande i Norberg är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm. Mer om Norbergfestival: http://norbergfestival.com
Resina - 26 juli kl 23.45, plats: Mimerlaven

Karolina Rec, pseudonym Resina, är en artist, cellist och kompositör, född 1982 i Gdańsks storstadsområde. Hon studerade cellospel på musikhögskolan i Gdańsk och har i många år varit en viktig person på den lokala oberoende musikscenen. Hon har grundat och medverkat i grupper som Kings of Caramel, Cieślak i Księżniczki och Nathalie and the Loners. Resinas musik har använts i soundtracket till flera filmer, däribland den Oscarsnominerade Królik po berlińsku (Kanin à la Berlin) från 2009. I år skrev hon tillsammans med Hubert Zemler musiken till Jacek Bławutas film Dzień Czekolady (Chokladdagen). Hon har även gjort mycket teatermusik.

I september 2016 kom hennes debutalbum Resina ut på 130701, legendariska brittiska FatCat Records etikett för postklassisk musik. Hennes instrumentala låtar baseras på ljudet från cellon och enkla elektroniska effekter och introducerar ett mycket otraditionellt sätt att använda cellon. Karolina har talat om många olika musikaliska inspirationer, från nutida kompositörer som  Krzysztof Penderecki, Henryk Mikołaj Górecki och Witold Lutosławski över avantgardistisk rock och electronica till polsk folkmusik.

Resina betyder kåda på latin. Pseudonymen står för Karolina Recs starka band till naturen, och syftar även på cellons helt organiska ljud där själva träets typ och kvalité spelar stor roll.

Hennes färska album Traces, från juli 2018, innebär ett steg ut i det okända. Här förekommer slagverk och sång, och ljudbilden präglas av en större produktion. Modehuset Gucci har upptäckt den djupa andligheten i Resinas nya musik. Musik från Traces användes vid visningen av kollektionen Gucci Cruise 2019 på den gamla romerska begravningsplatsen Alyscamps. Mer: http://130701.com/artist/resina/

 

Gram[m]ofonsamtal med Resina – 26 juli kl 17.30, plats: Kraftwerk

Gram[m]ofon = Samtal + podcast + spelning – artister om de tio låtar ur musikhistorien som betytt mest för dem

Journalisten Mats Almegård, Goethe-Institutet och Polska institutet bjuder in en rad innovativa tyska och polska artister som tar med sina favoritskivor. Det lyssnas och diskuteras och samtalas på scenen kring musiken på skivspelaren och vad den säger om den person som valt musiken. Samtalet publiceras också som podcast.

En skivsamling (eller en Gram[m]ofon) är inte enbart en apparat som spelar musik. I kombination med skivorna är den också ett instrument som berättar en persons historia. Den personliga skivsamlingen säger en hel del om uppväxt, förälskelser, besvikelser, glädje, sorg, och passion. Skivorna är soundtracket till våra liv. Och de talar om vilka vi är.

 

NAKED - 28 juli kl 00.00, plats: Krossverket

NAKED är Londonbaserad polsk-brittisk duo med medlemmarna Agnes Gryczkowska och Alexander Johnston. Deras music kan beskrivas som brutal blandning av pop och hybrider av noise med element av dekonstruerad modern klubbmusik. Bandet är känd för sitt vågade scenspråk och extrema former av elektronisk musik. Deras senaste EP heter Total Power Exchange. Mer: https://n-a-k-e-d.bandcamp.com/releases

 

Foto: Kamila Chomicz

« Tillbaka
      
Website Security Test