Program


Samtliga bilder kommer ur filmen Polska - spår av Tomasz Knittel och Maciej PuszyÅ„ski.

 

Skivsläpp Polska – Spår


10 maj 19.00
Kungliga musikhögskolan, Valhallavägen 105


Polska – spår är ett polsk-svenskt folkmusikprojekt som upptäcker den svenska och polska folkmusikens gemensamma rötter. Efter konserter i Sverige och Polen sommaren 2016 spelades en CD in. Nu släpps den officiellt även i Sverige.

Det blir livemusik med projektets polska huvudperson Janusz Prusinowski och de svenska deltagarna. Studenter och lärare från Musikhögskolans folkmusikinstitution medverkar och ger några glimtar från sin studieresa till Polen förra året. Och så visas filmen Polska – spår som dokumenterat projektet från början till slut. Den som köper skivan får även filmen på köpet, det är en dubbelutgåva med CD och DVD.

Medverkande: Jonas Hjalmarsson, Olof Misgeld, Magnus Gustafsson, Janusz Prusinowski, Vilja Louise Åborn Skough, studenter och lärare på Institutionen för folkmusik.

FB-evenemanget

 

Bakgrund

För många år sedan var de polska folkmusikerna Janusz Prusinowski och Witek Broda på besök på en festival i Frankrike. Där träffade de på en grupp svenskar som spelade låtar som var förvillande lika de polska spelmanslåtarna. Polackerna och svenskarna blev vänner och satt sedan och spelade tillsammans hela natten. De konstaterade förvånat att stegen i polska folkdanser passade utmärkt till svenska folklåtar, och tvärtom. Och så var det ju märkligt att den vanligaste svenska folkdansen kallades för polska.

Janusz och Witek hörde till pionjärerna i 1990-talets nya polska folkmusikvåg som byggde på att resa ut i byarna och lära sig musiken direkt av de gamla spelmännen. Under kommunisttiden var det vanligt med statliga folkloreensembler som framförde musik och dans i en bearbetad form, anpassad till stadsbornas smak. I den nya folkmusikvågen ville man istället lära sig den autentiska folkmusiken som ännu spelades på landsbygden, men det var bråttom innan traditionsbärarna skulle bli för gamla och lämna jordelivet. De två bildade så småningom varsitt framgångsrikt band, Janusz Prusinowski Trio och Kapela Brodów. Janusz startade festivalen Mazurki Åšwiata (All världens mazurkor) i Warszawa, och med den märkliga upplevelsen i Frankrike i minnet såg han varje år till att bjuda in skandinaviska folkmusiker till festivalen.

Så småningom lärde han känna den småländske spelmannen och musikhistorikern Magnus Gustafsson, och tillsammans började de utforma ett projekt för att utforska den polska och svenska folkmusikens och folkdansens gemensamma rötter. De samlade ihop bekanta musiker och dansare från båda länderna och började spela tillsammans. Det gemensamma arbetet byggde på associationer: någon spelade en låt eller sjöng en sång från sitt eget land, någon från det andra landet hakade på med musik som påminde om den föregående, och så vidare. Resultatet blev kedjor av musikaliskt besläktade danslåtar och sånger. Musiken framfördes på konserter i både Sverige och Polen under 2016, bland annat på Korrö folkmusikfestival och den stora spelmansstämman i Bingsjö. Som ett led i samarbetet åkte också en grupp studenter från Kungliga musikhögskolans folkmusikutbildning i Stockholm på besök till festivalen Mazurki Åšwiata. Hösten 2016 blev det dags för skivinspelning, och nu är CD:n färdig, med ett tjockt välmatat CD-häfte till. Dessutom med en DVD med en dokumentärfilm som berättar om hela projektet.

Projektet genomfördes av stiftelsen Wszystkie Mazurki Åšwiata och finansierades av polska kulturministeriet. Övriga samarbetspartner är Polska institutet i Stockholm, Kungliga musikhögskolan och Musik i Syd.

 

Lyssna på musiken på nätet


Köp CD:n från den polska nätbutiken Serpent

Mer om projektet

Facebook-sida


« Tillbaka
      
Website Security Test