Program

Filmvisning: Polsk-ryskt krig / Wojna polsko-ruska

1 december 2018 kl 11.00
ABF Stockholm
Sveavägen 41, Stockholm


Xawery Zuławskis film Polsk-ryskt krig visas som en del av serien Nyfiken på Polen.
Arrangörer: Polska institutet, ABF Stockholm och Svensk-polska föreningen i Stockholm. Filmen är på polska, textad på engelska.

När Dorota Masłowskas debutroman Polsk-ryskt krig under rödvit flagga kom ut i Polen 2003 blev den mycket uppmärksammad och väckte samtidigt vitt skilda reaktioner bland kritik och publik. Den hyllades för ”en originell syn på den polska verkligheten och kreativt användande av vardagsspråk” men kritiserades för fragmenterad handling, vulgaritet, obscenitet och brott mot patriotiska och religiösa traditioner. Masłowska blev en stjärna på den litterära himlen trots att hon inte ens fyllt tjugo år. Fram till idag har Polsk-ryskt krig sålt i 120 000 exemplar i Polen och översatts till åtta språk. Författaren tilldelades också tidskriften Politykas kulturpris Paszport och nominerades till Nikepriset, Polens motsvarighet till Augustpriset. Idén att göra en filmversion av den populära boken uppstod ganska snabbt, trots att den ansågs omöjlig att filmatisera. Regissören Jan Jakub Kolski började arbeta på en filmatisering, men till sist blev det Xawery Żuławski, en av den polska filmens ”unga arga” som genomförde projektet. Filmversionen mötte samma blandade kritik som romanen. Den tilldelades många priser (bl a för originalitet, trohet mot andan i originalet, virtuos form och för att stimulera till reflektion) men kritiserades för manierad och hysterisk stil, långsam eller obefintlig handling och för nihilistiska överdrifter i bilden av den polska samtiden.

Filmen från 2009 skildrar ett antal dagar i en polsk stad. Huvudpersonen heter Stark, en arbetslös, obildad person som är förälskad i Magda. Hon är en blondin som både älskar och hatar honom på samma gång. De båda och deras gäng använder droger och driver runt i staden på jakt efter kickar. Filmen visar även motsättningar mellan ryssar och polacker.

Romanen Polsk-ryskt krig under rödvit flagga kom nyligen ut på svenska i översättning av Tomas Håkanson.

 

Biljetter i dörren: 60 kr

Medlemmar av Svensk-polska foreningen: 40 kr

Mer information: https://abfstockholm.se/evenemang/filmvisning-wojna-polsko-ruska/

« Tillbaka
      
Website Security Test