Om Polska Institutet

Polska Institutets rika kulturella verksamhet visar sig främst i evenemang som organiseras varje vecka (ibland flera gånger i veckan) i huset vid Villagatan 2. Intressanta utställningar av polskt måleri, grafik och affischer, konserter, föredrag diskussioner, filmvisningar och andra kulturella aktiviteter har alltid lockat intresserade av den polska kulturen och företrädare för kulturinstitutioner. Polska Institutet hjälper också till att främja den polska kulturen i hela Sverige.

Polska Institutet står alltid till tjänst med råd och hjälp till dem som vill presentera polsk kultur i sin miljö och förmedlar alltmer livliga kontakter mellan kulturarbetare och kulturinstitutioner i Sverige och Polen.

Polska Institutet organiserar symposier och diskussioner som bidrar till ömsesidigt erfarenhetsutbyte och ökad kunskap. Den växande turisttrafiken till Polen, ökat antal svenska studenter som vill studera i Polen, polsk film, konst och musik som ska presenteras är starka skäl för Polska Institutet att hjälpa till och informera. I huset vid Villagatan kan alla som är intresserade av polsk kultur finna intressanta filmer, diabilder, informationsmaterial och litteratur. Allt detta kan lånas utan kostnad.

Polska Institutet har också flera arrangemang där de försöker knyta kontakter mellan företrädare för svensk och polsk vetenskap. De organiserar symposier, föredrag och utställningar. Dessa ger inte bara möjligheter att närmare lära känna den polska vetenskapen av idag utan är även ett bra tillfälle att knyta kontakter, utbyta information och erfarenheter.

Utbyte av vetenskapsmän och studenter mellan länderna, samarbete mellan högskolor och utbyte av vetenskapliga verk är vårt syfte. Polska Institutet står även till tjänst med råd och hjälp till dem som vill studera i Polen.

Polska Institutet hjälper till med kontakter och information. En utveckling av det vetenskapliga samarbetet gagnar ju både Polen och Sverige.

Polska Institutet

  • informerar om polsk kultur och vetenskap.
  • förmedlar kontakter med kultur- och vetenskapsinstitutioner i Polen.
  • organiserar konserter, utställningar, föredrag, sammankomster, filmvisningar, polska dagar och veckor för att sprida kännedom om Polen av i dag.

Polska Institutet önskar er trevliga och givande studier och hoppas att Institutet också kan bli en stimulerande upplevelse som ger en uppfattning om Polen, dess kultur och vetenskap.

Historia

Polska Institutets villa – en av de vackraste representanterna för 1800-talets villabyggen i Stockholm – uppfördes för major Claes Adelskiöld och stod färdig 1889. Det första huset på tomten stod bara i tio år till 1885 och ersattes av en villa i italiensk stil med flackt tak, släta putsade fasader och ett överglasat atrium. Adelskiöld, som hämtat inspiration från sina resor på klassisk mark, planerade en villa med rötter i antiken och renässansen. Efter hans egna skisser utförde arkitekten Wilhelm Klemming ritningarna. I samband med att villan omkring 1909 förvärvades av Grängesbolagets chef Erik Frissel företogs invändiga förändringar av arkitekten Ferdinand Boberg. Ljusgården sattes igen och de rika inredningarna slätades ut till förmån för en sober jugendstil.

Polska staten, som har ambassad i grannvillan, förvärvade fastigheten 1973. Byggnaden genomgick en pietetsfull renovering. Därvid upptäcktes att de praktfulla stucktaken från Adelskiölds tid fanns i behåll under de nuvarande innertaken. Under renoveringsarbetet har originaltak plockats fram i två rum.

Villan var ofta en livlig och välkänd samlingsplats för svenska kulturkretsar. Erik Frisells hustru Stina Waern-Frisell höll där sin liberala estetisk-politiska salong. Hennes kulturella och sociala intressen var stora. Frissels dotter Carin bodde i villan fram till sin död 1973. Mellan 1926 och 1938 var hon gift med Gustaf Hellström, och hans främsta romaner skrevs just i denna byggnad. På grund av sin representativa arkitektoniska karaktär har huset använts som scen för många svenska filminspelningar i högreståndsmiljö.

Efter Carin Frisells död restes krav på att huset skulle skyddas som kulturhus med anledning av dess roll i svensk kulturhistoria och dess arkitektoniska värde. Därför var Polska Institutet stolt över att kunna uppfylla dessa krav och fortsätta med husets förnämliga tradition.

Historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *