Program/Events
APRIL 2017
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
1
2
3
5
6
7
10
11
13
14
15
16
17
19
Följ oss
Program

Samtliga bilder kommer från Filmoteka Narodowa

Retrospektiv över Andrzej Munks filmer på Cinemateket


Andrzej Munk (1921-1961) var en del av den ”polska skolan”, en informell grupp regissörer och manusförfattare som var verksamma under mitten av 1950- till en bit in på 60-talet. Karaktäristiskt för rörelsen var att skapa filmer som motsatte sig tidens censur och restriktioner för att, likt de italienska neorealisterna, porträttera landets närhistoria genom individens ögon med fokus på andra världskriget, den tyska ockupationen och Warszawaupproret. Född i Kraków 1921, tillhörande en generation som genomlevt kriget, blev Munk tidigt politiskt aktiv – han var en del av Polska Socialistpartiet och deltog i Warszawaupproret 1944. Under andra världskriget upphörde filmproduktionen i Polen, och efter krigets slut var de fåtal filmer som producerades under strikt kontroll och tvungna att följa rådande propagandistiska uttryck. Den strikta censuren avtog efter de liberala förändringarna som skedde i landet 1956 vid stalinisttidens slut, något nya filmskapare – inte minst Munk – drog nytta av. Munk utbildade sig vid Lódz nationella filmskola där han tog examen 1950. Andra kända alumner var Andrzej Wajda, Krzysztof Kieślowski och Jerzy Skolimowski. Tidigt i karriären gjorde Munk dokumentärer enligt den "socialistiska realismens" principer, men lämnade det bakom sig då han menade att den socialistiska realismen förmedlade en typ av uniformitet och falsk bild av människans identitet. Istället tillämpade han ett rationellt, undersökande och djupt kritiskt tillvägagångssätt i spelfilmer som skildrade den polska folksjälen med humor och ironi. På väg till Lódz filmstudio för att granska scenografin till Passenger dog Munk tragiskt i en bilolycka i Lowicz 1961. Han blev bara 40 år. Filmen färdigställdes av två vänner och kollegor, Witold Lesiewicz och Wiktor Woroszylski, och hade två år efter Munks bortgång premiär i Cannes där den tilldelades FIPRESCI-priset. Sedan 1965 utdelar Lódz nationella filmskola ett debutantpris uppkallat efter Andrzej Munk.

Samtliga filmer visas på Bio Victor i Filmhuset, Stockholm. Man on the Tracks visas även i Göteborg.
Filmerna är textade på engelska.

 

MAN ON THE TRACKS (Człowiek na torze) 4 april 18.00.
Även i Göteborg (på Capitol, Skanstorget 1) 16 maj 18.30

I återblickar berättas historien om en illa omtyckt och nyligen avstängd järnvägsingenjör som körts ihjäl på spåret. Var det en olycka, ett självmord eller bara rent sabotage? Med den efterföljande utredningen som ramberättelse får vi en större inblick i mannens politiska ställningstaganden. Stämningsfullt och politiskt laddat första samarbete mellan Andrzej Munk och författaren Jerzy Stefan Stawiński.
Biljetter i Stockholm
Biljetter i Göteborg 


PASSENGER (Pasażerka), 8 april 16.30
Andrzej Munks sista film utspelar sig i koncentrationslägret Auschwitz och skildrar relationen mellan en SS-soldat och en fånge. Munk dog under inspelningen och efterlämnade en ofärdig film, som färdigställdes med efterinspelade sekvenser baserade på hans idéer samt stillbilder från det material som han spelade in före sin död.
Biljetter


MEN OF THE BLUE CROSS (Błękitny Krzyż) 9 april 18.00
Verklighetsbaserat om människorna som under andra världskriget räddade skadade tjeckiska frihetskämpar från Tatrabergen och förde dem i säkerhet i Polen. I en blandning av fiktion och verklighet, med spår av Munks förflutna inom dokumentärfilm, speglar Men of the Blue Cross en återkommande tematik i polsk film från 1950-talet: människors mod och solidaritet i svåra tider.
Biljetter


EROICA, 18 april 20.00
En för tiden ovanligt antiheroisk film i två delar. I första delen flyr en soldat Warszawaupproret efter en attack, men kommer motvilligt att spela en stor roll för den polska armén. Andra delen utspelar sig i ett fängelse för polska krigsfångar, där en löjtnant beslutar sig för att fly. Man vet inte om han lyckades eller inte, ändå blir han en hoppingivande symbol för de kvarvarande fångarna.
Biljetter


OLYCKSFÅGELN (Zezowate szczęście) 30 april 18.00
Tragikomiskt om en man som vägrar ta ansvar för sina handlingar, ser sig själv som ett offer och skyller alla sina livsbeslut på otur. Mannen talar direkt till någon utanför bild – men till vem? Och varför berättar han egentligen sin livshistoria? Andrzej Munk blandar komedi och politik på ett sätt som bemöttes med både beröm och kritik.
Biljetter


För mer info, klicka här

 

Arr: Filminstitutet/Cinemateket och Polska institutet

« Tillbaka
      
Website Security Test