Program

Kinoteka Stockholm
Nya polska filmer

NÄR HEMLIGHETERNA KOMMER FRAM...   
18 - 21 OKTOBER 2012, BIOGRAFEN STURE

WWW.KINOTEKA.SE

Den 18 oktober 2012 inviger Polska institutet i Stockholm fjärde upplagan av den polska filmfestivalen KINOTEKA STOCKHOLM. Kinoteka är en svensk version av en liknande festival med samma namn som har arrangerats i drygt tio år i London och andra brittiska städer.

Kinoteka Stockholm presenterar de nyaste och bästa polska filmerna. Vi satsar på starka, intelligenta och kontroversiella filmer. Festivalen består av två delar. Första delen äger rum 18-21 oktober på Bio Sture. Under andra delen, KINOTEKA ON TOUR, visas polska filmer på andra festivaler och biografer, bland annat Stockholms Judiska filmfestival, under oktober och november.

Kinotekas samarbetspartner är i år: Polska filminstitutet, Polska institutet i London,Biografen Sture, Polska statens turistbyrå, Cinemateket, Film i samtidskonsten, Republiken Polens ambassad, Pommerns regionala turistbyrå, Hotell Hanza i Gdansk, Stockholms filmfestival, Stockholms judiska filmfestival, Stiftelsen Ad Arte, Uppsala internationella kortfilmfestival, Polonia Info och Central Europe Travel.


HUVUDPROGRAM    
   
18 oktober

kl 18.30, Bio Sture, biljetter 70 kr
80 MILJONER, REGI W. KRZYSTEK     


Festivalen öppnar 18 oktober med årets polska Oscarskandidat, Waldemar Krzysteks omtalade film 80 miljoner. Filmen är inspirerad av verkliga händelser i staden Wroclaw vintern 1981, då några unga Solidaritetsaktivister i en våghalsig aktion förde ut 80 miljoner zloty av fackföreningens egna pengar från banken innan säkerhetspolisen hann blockera kontot. Hedersgäst på öppningen blir Jozef Pinior, en av organisatörerna bakom hela aktionen. På den tiden var han aktiv i den politiska oppositionen.

Efter visningen samtalar skribenten och författaren Hynek Pallas med Jozef Pinior.

Mer: http://www.kinoteka.se/nya_polska_filmer/80miljoner


19 oktober
kl 18.30, Bio Sture, biljetter 70 kr
ROZA, REGI W. SMARZOWSKI     


I Roza tar Smarzowski för första gången i polsk film upp en angelägen historisk fråga, nämligen behandlingen av lokalbefolkningen i Masurien efter andra världskrigets slut. Det gamla tyska Ostpreussen delades då mellan Sovjetunionen och Polen och masurierna, en grupp med protestantisk religion och blandad tysk-polsk etnicitet, sågs av de nya kommunistiska makthavarna som ett opålitligt element. De utsattes för plundring och massvåldtäkter och hundratusentals människor tvingades så småningom utvandra till Västtyskland.

Huvudpersonen Roza är en masurisk kvinna som blivit änka efter att hennes man dött i kriget på Tysklands sida. Strax efter krigsslutet kommer Tadeusz, före detta partisan i motståndsrörelsen mot den tyska ockupationen, till hennes bondgård. Hon tar emot honom som gäst. Med tiden uppstår allt varmare känslor mellan dessa två människor som båda är illa tilltygade av livet.

Mer: http://www.kinoteka.se/nya_polska_filmer/roza


20 oktober
kl 13.00, Bio Sture, biljetter 35 kr
WILHELM SASNALS KONSTFILMER     


Kinoteka 2012 i samarbete med Film i Samtidskonsten presenterar en serie kortfilmer av den polska konstnären och filmskaparen Wilhelm Sasnal. Programmet är sammanställt av konstnären själv.

Filmer: Brasil (2005), Egypt (2005), Europe (2007), Kacper (2010)
   
Mer: http://www.kinoteka.se/wilhelm_sasnals_filmer/konstfilmer  
   
kl 15.30, Bio Sture, biljetter 70 kr
KI, REGI L. DAWID

 
Kinga, av vännerna kallad Ki, försöker fåfängt att förena tillvaron som ung ensam mamma med sina drömmar om att erövra världen. Ett rörande porträtt av en vilsen kvinna som inte kan förlika sig med sitt öde, som slits mellan storstadslivet, konstnärsdrömmarna, och den sorgliga verkligheten med misslyckade kärleksförhållanden och bara otillräckliga understödspengar att leva på.    
   
Mer: http://www.kinoteka.se/nya_polska_filmer/ki 
   
kl 18.30, Bio Sture, biljetter 70 kr
UTSIKTEN ÄR VACKER PÅ AVSTÅND,
REGI W. SASNAL, A. SASNAL

   
Detta är ett av de mest spännande formexperimenten i polsk film på senare år. Filmskapare är Wilhelm Sasnal, en av Polens internationellt mest kända nutidskonstnärer, och hans fru Anna Sasnal.

I en fattig by i sydöstra Polens bergstrakter lever människor på att samla skrot. Pawel försöker på detta sätt försörja sig själv och sin skröpliga mamma. En dag kör han sin mamma till ålderdomshemmet och...försvinner. Medan han är borta börjar grannarna plundra hans hem, i början med viss försiktighet men till slut utan några som helst skrupler. När Pawel kommer hem blir han en obekväm påminnelse om deras synder.    
   
Mer: http://www.kinoteka.se/nya_polska_filmer/utsikten_ar_vacker_pa_avstand


21 oktober
kl 15.30, Bio Sture, biljetter 35 kr
POLSKA KORTFILMER - SHORT WAVES ALLROUND


   
Programmet består av de intressantaste filmerna från kortfilmfestivalen Short Waves under senare år med bl a prisbelånade Noise, Rabbit Case, Genom fönstret, Samtalet, och Utflykten.

Efter visningen: Presentation av Short Waves Allround med Szymon Stemplewski, ordförande i Stiftelsen Ad Arte, ledare för Short Waves-festivalen.    
   
Mer: 
http://www.kinoteka.se/nya_polska_filmer/nya_polska_kortfilmer

kl 18.30, Bio Sture, biljetter 70 kr
HEMLIGHETEN, REGI P. WOJCIESZEK     


Ksawery är en dragqueen från storstaden som kommer hem till sin farfar, en polsk patriot och före detta partisan under kriget, som bor i ett hus långt ute i skogen. I sällskap har Ksawery sin agent Karolina som är judinna. De excentriska unga människorna upptäcker en tragisk hemlighet från förr. Det visar sig nämligen att farfadern fick sitt hus genom att begå ett fruktansvärt brott. Ksawery börjar ställa obekväma frågor om familjehistorien. Kan man förlåta sina närmaste deras synder?

Mer: http://www.kinoteka.se/nya_polska_filmer/hemligheten

« Tillbaka
      
Website Security Test