Program

Utställning Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński. Ny konst i turbulenta tider

10 mars – 2 september 2018
Moderna museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4
Malmö

Utställningen fokuserar på Katarzyna Kobros och Władysław Strzemińskis konstnärliga produktion. Deras konstnärskap kan beskrivas som en av de mest välbevarade hemligheterna i modernismens historia utanför Polen.

Utställningen på Moderna Museet Malmö, som består av generösa lån från Muzeum Sztuki i Łódź, innehåller konstverk ur Katarzyna Kobros (1898-1951) och Władysław Strzemińskis (1893-1952) breda produktion. Kobros plana skulpturer och Strzemińskis målningar och teckningar tyder på den abstrakta konstens utveckling och nära band till arkitektur och sociala visioner. Utställningen ramas in av nyckelverk från Moderna Museets samling av rysk konst, samt verk av Mondrian och Vantongerloo, som var centralfigurer i de Stijl, som Kobro och Strzemiński hade en stark koppling till. Utställningen innehåller också ett urval verk av Sophie Taeuber-Arp, Theo van Doesburg, Henryk Stazewski, Jean Hélion med flera. Dessa verk samlades av Kobro och Strzemiński och donerades sedan till Muzeum Sztuki, som grundades av båda konstnärerna. Genom detta lyfts Kobros och Strzemińskis sociala engagemang fram.

Curators: Iris Müller-Westermann & Ory Dessau

Familjevisning av uställningen Kobro och Strzemiński

Curators: Iris Müller-Westermann & Ory Dessau
Läs mer på Moderna Museet Malmö
Läs mer om Muzeum Sztuki i Łódź i Polen

Den polske mästarregissören Andrzej Wajdas sista film, Powidoki/Afterimages handlar om de sista åren i Władysław Strzemińskis liv. Filmen visades på festivalen Kinoteka Stockholm 2017. Filmtrailer

Foto: Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński, ca 1930–1931 © Archives of Muzeum Sztuki in Łódź


Utställningen är ett samarbete med Muzeum Sztuki i Łódź, med stöd av Polska institutet Stockholm och av Adam Mickiewicz Institute som en del av det internationella kulturprogrammet POLSKA 100, finansierat av det polska ministeriet för kultur och nationalarv inom det fleråriga programmet NIEPODLEGŁA 2017–2021.

« Tillbaka
      
Website Security Test