Program

Kacper Kowalskis utställning på Landskrona Foto Festival 2017


2 september – 21 oktober
Pumphuset
Nedre gatan 97
Landskrona

Kacper Kowalskis nya serie vinterbilder tagna från luften under skärmflygning visas under Landskrona Fotofestival. Kowalski vann förra året festivalens Portfolio Review.

Sedan starten 2012 har Landskrona Foto Festival etablerat sig som en mötesplats för fotografer och fotointresserade från Sverige och internationellt. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de bilder som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien. I år firar Landskrona Foto Festival fem år och firar detta med ett digert program under tio dagar av utställningar, seminarier, artist talks och festligheter. Fotografer från bl a USA, Nederländerna, Argentina och Kambodja ställer ut på olika platser i staden, både inomhus och utomhus, och den öppna fotosalongen Open Calls visas i skyltfönster runt om i centrala Landskrona

Kacper Kowalski, en polsk fotograf som vann förra årets Portfolio Review, visar i år verk från sin nya serie vinterbilder, ”OVER”. De visades första gången i maj 2017 på festivalen Fotografica Bogotá i Colombia. ”OVER” är en visuell dokumentation över Kowalskis ensamma flygturer över polska landskap under bitande vinterkyla. Utställningen sammanfaller även med fotografens 20-årsjubileum som luftburen fotograf, via skärmflygning och gyrokopter. Under festivalen släpps också fotoboken OVER, formgiven av den prisbelönta grafiska designern Anna Nałęcka.

Kacper Kowalski är född 1977 och utexaminerad arkitekt från Tekniska Universitetet i Gdansk. Efter att ha arbetat som arkitekt i fyra år ägnar han nu all tid till flygning och fotografering – både som pilot och fotograf.

”Jag ser marken genom arkitektens ögon. Väl i luften när jag tittar ner på moder jord, finner jag landskapsdetaljer och kompositioner – som en del av en översiktsplan. Undermedvetet använder jag förmodligen yrkeskunskaper från teckningslektionerna. Jag gissar att detta är inpräntat i min hjärna. Jag ser världen genom formens filter.”

Fredag 8 september 13.30 på Landskrona teater deltar Kacper Kowalski i en paneldiskussion (på engelska) med temat ”Vilken roll spelar konsten i dagens diskurs kring klimatförändringar?”

I takt med att klimatförändringarna har blivit en stor politisk, ekonomisk och social angelägenhet har antalet konstnärer som tagit upp frågan också ökat. Denna diskussion vill undersöka hur bildkonsten kan bidra till att bredda det offentliga samtalet och skapa en ny väg för att förstå denna kritiska fråga. Fotografen Guillaume Bression talar om projektet “Fukushima – No Go Zone”, Kacper Kowalski berättar om sina projekt “Efekty uboczne” (Sidoeffekter) och “OVER” och Mandy Barker kommer att prata om sitt projekt “Beyond Drifting: Imperfectly Known Animals”, om plastföroreningen i världens hav och vattenområden.   

Under de närmaste månaderna kommer Kacper Kowalskis bilder att visas på In the Gallery i Köpenhamn, liksom på utställningar i Paris, Zürich och på Island. Han samarbetar med The Curator Gallery i New York, galleri Photo 12 i Paris och San Francisco, Arte Giani i Frankfurt, galleri Regina Anzenberger i Wien samt Lumiere Brothers i Moskva.

Samarbetspartner för utställningen är Polska institutet i Stockholm och Adam Mickiewiczinstitutet / Culture.pl

Foto: Kacper Kowalski. Porträtt av Kacper Kowalski av Piotr Biegaj

« Tillbaka
      
Website Security Test