Program

Bild: Foto David Torell. Grafisk design Mattias Frisk

Fjärilen och Kronan: Katarina Jagellonica – en monolog om Sveriges enda renässansdrottning på Uppsala slott

1 – 11 augusti

Uppsala Konstmuseum
Uppsala slott

Ingång E75237
Uppsala

Föreställningen visas torsdagar, fredagar, lördagar och söndagar kl. 15.00

Biljetter: Bokas på konstmuseum.reception@uppsala.se tel. 018-727 24 82 eller kan köpas direkt på Uppsala konstmuseum, Slottet, ingång E.
Pris: 90 - 150 kr, t o m 19 år 90 kr, vuxna 125 kr inkl museientré, 150 kr komb

Speltid 1 timme

Medverkande
: Eva Mattsson

Eva Mattsson, konstvetare och kulturproducent, har genomfört ett unikt projekt. Hon har följt Katarina Jagellonica och dokumenterat hennes rötter.

I föreställningen Fjärilen och kronan möter du Katarina år 1569 på Uppsala slott med historisk dräkt och interiör. Det är dagen före hennes kröning. Hon berättar sitt livs historia som omyndig kvinna, sonhustru till Gustav Vasa, mor och så småningom drottning. Föreställningen är en resa i tid och rum med bild- och ljudupptagningar från Krakow, Uppsala, Gripsholm och Vadstena. Genom Katarinas ögon från vi inblickar i hur det var att vara prinsessa under Vasadynastins maktkamper.

Här kan du läsa mer om Katarina Jagellonicas liv:

Katarina Jagellonica (Katarzyna Jagiellonka) föddes 1 november 1526 i Kraków. Hon var prinsessa av Polen, dotter till den polske kungen Sigismund I (Zygmunt Stary) och Bona Sforza av Milano. Katarina tillhörde dynastin Jagello som härstammande från den litauiske storfursten Jagello.

Hon intar en märklig plats i den polska kungalängden: hon var i tur och ordning dotter, syster, svägerska och mor till de fyra kungar, som regerade över Polen mellan 1506 och 1632 (frånsett de fyra åren 1572-1576, då Polen styrdes av Henrik av Valois). Milanohovet var under modern Bona Sforzas barndom ett av Italiens främsta renässanshov. Därmed växte Katarina upp, tillsammans med sina syskon, i en italiensk-polsk renässansmiljö. Katarina fick en god utbildning; förutom polska talade hon latin, italienska och sannolikt även tyska. Hon delade de estetiska intressen som var vanliga vid det polska hovet.

Johan, hertigen av Finland (senare Johan III av Sverige), gifte sig med Katarina i Vilnius 1562. Vigseln förrättades enligt katolsk ritual och Katarina tillförsäkrades fri katolsk religionsutövning. Erik XIV, Sveriges kung och Johans halvbror, var emot giftermålet. Johans förbindelser med Polen ledde till att Erik anklagade honom för högförräderi. Följaktligen fängslades Johan och spärrades in på Gripsholms slott 1563.
Katarina tvekade inte att följa med sin man i fängelse. Johans fängelsevistelse blev genom hennes närvaro drägligare såväl psykiskt som i yttre avseende eftersom Erik var tvungen att ta hänsyn till Katarinas person av politiska skäl. Under tiden i fångenskap födde hon barnen Isabella (dog redan 1566) och Sigismund. Sigismund var polsk kung 1587-1632 och svensk kung 1592-1599.

Efter fyra år släpptes familjen ut och 1568 utropades Johan till Sveriges kung efter att Erik XIV avsatts i ett uppror. Våren 1569 kröntes Katarina till Sveriges drottning. Både i Rom och i Polen började man nu intressera sig för Katarinas andliga välfärd och hon uppmanades att arbeta på sin makes övergång till katolicismen. Johan bestämde sig för att bli trogen sin faders religion, men ansträngde sig trots det för att upprätthålla goda relationer med påvedömet. Katarina lyckades också se till att sonen Sigismund uppfostrades i den katolska tron.

Katarina hade en ganska stor påverkan på Johan, speciellt i fråga om hans utrikespolitiska orientering och konsthistoriska renässansinriktning. Deras äktenskap kom att påverka de svensk-polska relationerna i mer än hundra år framöver. Under sonen Sigismund I var de båda länderna för en tid i personalunion, men även efter unionens upplösning fortsatte Sigismund I:s söner Vladislav IV och Johan II Kasimir i tur och ordning att titulera sig kungar av Sverige och Polen, vilket togs som förevändning för en lång serie av krig.
Efter en långvarig sjukdom avled Katarina 16 september 1583 på Stockholms slott. Hon begravdes i Uppsala domkyrka. Hennes död markerade slutet på försöken att återinföra den katolska tron i Sverige. 1579 lät Johan uppföra ett slott på Lovön som fick namnet Drottningholm efter hans gemål drottningen. Det är ett minne efter Katarina som finns kvar än idag.

Källor:

Birgitta Lager-Kromnow, Svenskt Biografiskt Lexikon, www.historiesajten.se (Lars O. Lagerqvist, Sveriges regenter, Ulf Sundberg, Kungliga släktband ), www.historiska-personer.nu (Lars Ericson, Johan III, Ingvar Andersson, Erik XIV), www.sv.wikipedia.org, www.kungahuset.se, Nationalencyklopedin.

Arrangör och produktion Bring to Life/Eva Mattsson i samarbete med Polska institutet i Stockholm, Polska ambassaden och Uppsala kommun.

Läs mer om Katarina Jagellonica:
http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=176

Läs mer om föreställningen:
http://www.bringtolife.se/jagellonica.html
http://www.uppsala.se/sv/Kulturfritid/Kultur/Konst--museer/Uppsala-konstmuseum/Uppsala-slott-/Katarina-Jagellonica/

« Tillbaka
      
Website Security Test