Oscarnominerade Katyn biopremiär i Sverige

  • Regi: Andrzej Wajda.
  • Manus: Andrzej Wajda, Wladyslaw Pasikowski, Przemyslaw Nowakowski, efter Andrzej Mularczyks roman ”Post Mortem”.
  • Musik: Krzysztof Penderecki.
  • Skådespelare: Artur Zmijewski, Maja Ostaszewska, Andrzej Chyra, Danuta Stenka, Jan Englert, Magdalena Cielecka, Agnieszka Glinska, Pawel Malaszynski, Maja Komorowska.

Katyn, av polske mästerregissören Andrzej Wajda, får svensk biopremiär den 12 december, på biografen Grand, Stockholm. Filmen handlar om sanningen bakom massakern på 15 000 polska officerare, som skedde på direkt order från Stalin. Katyn nominerades 2008 till en Oscar för Bästa Utländska Film.

Polen invaderades av Tyskland den 1 september 1939. Två veckor senare anföll Sovjetunionen från öst. Att 15 000 polska officerare(*) försvann var länge ett olöst mysterium, men våren 1943 påträffades offren i en jättelik massgrav. Avrättningarna hade skett på direkt order från Stalin. Den fullständiga sanningen låg gömd bakom järnridån så länge det kalla kriget varade. Det som skedde i Katyn-skogen är ett av kommunismens största brott.

(*) c:a 15 000 polska officerare mördades i Katyn-skogen, Starobielsk och Ostaszkowo. I andra fångläger i västra Vittryssland och Ukraina mördades ytterligare över 7000 polska officerare. Sammanlagt sköts c:a 22 000 polska officerare ihjäl.

Filmen bygger på berättelser, brev och dagböcker som alla bär vittnesbörd om en av Stalins mest fruktansvärda illgärningar. Regissören Andrzej Wajdas far var en av dem som avrättades. Filmen är ett av de första försöken att få till stånd ett offentligt samtal om denna tragiska händelse.

Regissören har sagt om filmen:

Jag skulle inte vilja att min film blev ett slagträ i den politiska kampen eller en del i en manipulation. Katyn är, precis som flera av mina tidigare filmer, en bild av en tid som är förgången och som vi måste minnas. De unga skådespelarna gestaltar rollfigurer från en annan värld, en förgången värld som aldrig kommer tillbaka.

Wajda har kallat filmen en sorgeelegi, en symbolisk begravning av offren.

Vad filmen än må vara i övrigt är den fantastiskt välgjord. Wajda är över 80 år, men han har inte förlorat känslan när det gäller att hantera folkmassor, koreografera spektakulära scener, iscensätta jakter och väcka starka känslor.
Geoffrey Macnab, The Guardian, 2 maj 2008

”Mästerligt skildrad”
The Economist

”Ett mästerverk”
Variety

Brottet Stalin inte kunde dölja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *