Program

Föredrag om polska bilderböcker på Stockholms universitet

17 oktober 2018, kl. 15.15-17.15
Stockholms universitet, Institutionen för kultur och estetik
Frescativägen 24E, institutionsbibliotek, 300
Stockholm


Språk: engelska
Fri entré!

Kom till föredrag om polska bilderböcker som presenteras i samband med bilderboksutställningen Look! Polish Picturebook! som pågår till 15 oktober på Polska institutet Stockholm. I utställningen visas både den stolta historien och den spännande nutiden, de stora mästarna och de yngre uppstickarna. Här visas något av det bästa i den polska bilderboksvärlden: välgjorda, vackert formgivna böcker där ord och bild i samverkan berättar historier som fångar inte bara de allra yngsta. Den rikt illustrerade boken LOOK! POLISH PICTUREBOOK! som ges ut i samband med utställningen berättar mer om den polska bilderbokens utveckling. Här får vi hela kontexten: källor, inspirationer, traditionsbundenhet och traditionsbrott.

Utställningen och boken är formgivna av bilderboksforskarna Małgorzata Cackowska och Anita Wincencjusz-Patyna, och av illustratören och boksamlaren Grażka Lange som nu kommer till Stockholm för att hålla i föredrag om polska bilderböcker!

Ett stort tack till Elina Druker, professor i litteraturvetenskap ed inriktning på barn- och ungdomslitteratur och Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet som gör det möjligt att arrangera evenemanget.

Föreläsningarna ingår i Högre seminariets föreläsningsserie vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet.


Föreläsningsprogram:

 
FÖRELÄSNING MED  MAŁGORZATA CACKOWSKA -- DEN POLSKA BILDERBOKSSKOLAN HOS DEN ÄLDRE OCH YNGRE GENERATIONEN TECKNARE.
 
I föreläsningen jämförs olika tecknargenerationers sätt att göra bilderböcker. Stil, form, innehåll, berättande och koncept analyseras. Föreläsningen visar på en dialog mellan generationerna gällande tankesätt, uttrycksformer och konstnärliga praktiker. Syftet är att visa på de olika illustratörernas stil och möjliga konstnärliga identiteter.
 
Małgorzata Cackowska är pedagog och har studerat vid Humanistiska fakulteten på Kopernikusuniversitetet i Toruń. Hon är fil dr och universitetslektor på Avdelningen för pedagogisk filosofi och kulturella studier vid Pedagogiska institutionen på universitetet i Gdańsk. Hennes forskning rör utbildningens sociala och kulturella kontexter, framför allt den sociala och politiska konstruktionen av mening i bilderböcker för barn i deras traditionella och nutida varianter. Ett annat intresse är de nya mobila teknologiernas pedagogiska potential, särskilt interaktiva applikationer. Hon har skrivit många artiklar om bilderbokens pedagogiska potential i Polen och världen. Hon samarbetar på konsultbasis med flera bokförlag och anlitas som barnboksexpert av institutioner, organisationer och stiftelser. På universitetet föreläser Małgorzata Cackowska om barnlitteratur, samhällsvetenskaplig forskningsmetodik och vissa aspekter av mobil utbildning. Hon är medskapare av Look! Polish Picturebook.

 

FÖRELÄSNING MED ANITA WINCENCJUSZ-PATYNA – BOKILLUSTRATIONENS HISTORIA FRÅN 1930 TILL IDAG SOM DEN ÅTERSPEGLAS I LOOK! POLISH PICTUREBOOK!
 
Föreläsningen koncentrerar sig på de 10 mest framstående personligheterna i polsk grafisk formgivning under 1900-talet (från 1930 och framåt). Vissa av dem var framför allt illustratörer, andra var avantgardistiska konstnärer som arbetade med fotomontage eller animerad film, eller så var de kända för affischer eller utställningsdesign. Här presenteras också 10 samtida bokillustratörer och bokformgivare, och historien om nästan 100 år av polsk bokdesign berättas i 200 bilder.
 
Anita Wincencjusz-Patyna är konsthistoriker och konstkritiker och har studerat på Konsthistoriska institutionen vid universitetet i Wrocław. Hon är fil dr i konstvetenskap och anställd vid konsthögskolan i Wrocław på Fakulteten för måleri och skulptur, där hon även är prodekanus. Som lektor vid avdelningen för konst- och filosofihistoria föreläser hon om konsthistoria, konstteori och måleriets historia, samt leder magisterseminarier.
 
Hon har varit på stipendievistelser vid Trinity College i Dublin (2011) och vid Internationale Jugendbibliothek i München (2017).
 
Hennes forskning rör bokillustrationens teori och historia i Polen och internationellt. Hon har skrivit boken Stacja Ilustracja: Polska ilustracja książkowa 1950-1980. Artystyczne kreacje i realizacje [Station Illustration: Polska bokillustrationer 1950-1980. Konstnärliga verk och verksamhet]  (Wrocław, 2008) liksom ett flertal artiklar rörande bokillustrationer i allmänhet. Hon forskar även om konsthantverk från 1900- och 2000-talet och om samtidskonst. Anita Wincencjusz-Patyna har gett ut två monografier i serien Wrocławskie Środowisko Artystyczne [Wrocławs konstmiljö] och en serie kritiska texter om samtidskonst. Hon är jurymedlem i polska och utländska barnbokstävlingar.


PRESENTATION AV GRAŻKA LANGE –  HUR MAN GÖR UTMÄRKTA BARNBÖCKER: LOOK! POLISH PICTUREBOOK!
 

Analys och presentation av barnböcker sedda som ett precist och fantasifullt genomfört helhetskoncept. Vilka bilder skapar den polska bokillustrationens giganter som Janusz Stanny, Józef Wilkoń, Piotr Młodożeniec och Bohdan Butenko eller den nya generationen av bilderboksskapare: Daniel och Aleksandra Mizieliński, Marta Ignerska, Aleksandra Cieślak. Varifrån kommer fenomenet Polish Picturebook – 7 böcker, 7 svar.
 
Grażka Lange leder Illustrationsstudion vid konsthögskolan i Warszawa. Hon är bokformgivare, har hunnit med drygt 80 böcker, och har för detta tilldelats en serie priser och utmärkelser, bland annat Årets vackraste bok, IBBY:s (International Board on Books for Young People) pris för Årets bok, medtagen på IBBY:s lista över världens bästa barnböcker, Polska bokförläggareföreningen PTWK:s specialpris för framstående insatser inom bokkonsten, polska kulturministerns medalj Gloria Artis. Hennes mest kända bokprojekt är: Marcin Brykczyński, Biały niedźwiedź. Czarna krowa [Vit björn. Svart ko] (2004); Joanna Olech, Czerwony Kapturek [Rödluvan] (2005); hennes egen Świat jest dziwny [Världen är konstig] (2007); Jan Brzechwa, Brzechwa. Wiersze dla dzieci [Brzechwa. Verser för barn] (2010); Warszawa (2015).
 
Förutom att formge böcker studerar hon dem tvångsmässigt och har ett sjukligt behov av att läsa och samla på dem. Hon är ägare till en imponerande samling polska barnböcker från 1960- och 70-talen, liksom många titlar från övriga världen. Hon håller föreläsningar, kurser och presentationer om bokformgivning.


LOOK! POLISH PICTUREBOOK! är ett projekt från Östersjökulturcentret i Gdańsk och är delfinansierat av polska kulturministeriet som en del av programmet för främjande av polsk kultur i utlandet Promesa 2018.

« Tillbaka
      
Website Security Test