Program

En föreläsning med författaren och journalisten Ewa Bigestans om polska julkrubbor: Szopka - Krakóws skimrande kulturella världsarv

26 januari 2019 kl 15.00-17.00
Polska institutet
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Julgransplundring på Knutsdagen var den 13 januari och de flesta julsaker har tagits bort. Så småningom försvinner julen för det här året, också från Hallwylska museet där utställningen om Krakows krubbor kommer att stängas i slutet av januari. Fast julkrubbor kommer fortfarande att synas på många platser i världen. Den 2 februari, fyrtio dagar efter juldagen, firas man Kyndelsmässodagen. I Rom och på andra håll i Europa har man även julkrubbor uppsatta i kyrkorna året runt.

Krakow i Polen är full av kyrkspiror. Sedan gammalt har därför Krakowkrubban formats som en sagolik kyrka med den heliga familjen i centrum. I tider av ofrihet blev julkrubban, szopka, viktig för stadens invånare i sökandet efter sina egna rötter. Nu har UNESCO beslutat att ta med traditionen på världsarvslistan. Vilket vi är extra stolta för!

Innan vi börjar förbereda oss för nästa jul vill Polska institutet bjuda in Er på en trevlig föreläsning om julkrubbor av Eva Bigestans, den 26 januari kl.15-17.

Författaren, som har skrivit den rikt illustrerade boken Julkrubbans historia (Artos förlag), kommer att berätta den fascinerande historien om hur julkrubban blev tradition både i Sverige och i Europa. Här ingår självklart Krakows färgglada julkrubbor, som i november 2018 kom med på UNESCOS lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Dessutom blir det frågesport. Vinnaren kommer få fribiljetter till julutställningen på Hallwylska museet och en möjlighet att själv beundra Krakows krubbor i en undebar omgivning på Hallwylska palaset.
Vi kommer bjuda på fika och enklare förtäring. Varmt välkomna!

« Tillbaka
      
Website Security Test