EVENTS

Młoda Polska. Sekelskifteskonst från Polen.

27 oktober 2018–17 mars 2019
Göteborgs konstmuseum, Etagerna
Göteborg

Vernissage lördag 27 oktober kl. 13-17, invigning kl. 14

Symbolistiska landskap, psykologiskt inträngande porträtt och mytologiska iscen-sättningar berättar om ett folk utan land men med en rik kultur och komplex historia. I höst visar Göteborgs konstmuseum – för första gången i Sverige – en utställning med flera nationalklenoder från den polska konstens guldålder kring sekelskiftet 1900.

Młoda Polska (Det unga Polen) är namnet på den konstnärliga strömning som markerar den polska modernismens födelse. I den svenska konsten har riktningen sin närmaste motsvarighet i 1880-talets opponenter men Młoda Polska hade sina särskilda historiska förutsättningar. I symbolistiska uttryck gestaltades frihetslängtan och nationell identitet mot bakgrund av att Polen 1795 delats mellan Ryssland, Preussen och Österrike för att förenas som en nation först 1918.

Krakóws krubbor på Hallwylska museet i Stockholm

10 november 2018 – 27 januari 2019
Hallwylska museet
Stockholm


Julkrubborna från Kraków tillhör en unik hantverkstradition med anor från medeltiden. Ingenstans i världen kan man finna liknande krubbor. De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner, purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur. På Hallwylska museet visas ett trettiotal krubbor som lånats in från Historiska museet i Kraków i en julutställning för hela familjen.

100 skäl till att du gillar Polen. Visa varför du gillar Polen på hundraårsdagen av självständigheten.


Masuriens sjöar, Bieszczadybergen, palatset i Wilanów, eller kanske folkdansen, pepparkakorna från Toruń eller storkarna? Visa vad du gillar bäst i Polen. Ta ett kort, spela in en film och lägg upp  på Twitter, Facebook eller Instagram under hashtaggen #likePolska.

I kampanjen #likePolska vill vi visa upp Polens bästa sidor: den rika historien, alla vackra platser, kulturen, traditionerna, världsberömda polacker som Chopin eller Marie Skłodowska-Curie. Möjligheterna är oändliga, alla kan dela sin favorithistoria om Polen. Alla kan delta oavsett var du bor i världen, skriv bara något fint om Polen i sociala medier.

100 år av Polens självständighet!

Den 11 november i år firar vårt land sin hundraårsdag. Republiken Polen är en stat med en över tusenårig historia, med en lång kontinuerlig tradition och en rik, unik kultur. Ett land som var det första i Europa att uveckla moderna politiska idéer som frihet, demokrati och jämlikhet. Dessa värderingar ingick alla i den polska konstitutionen från 3 maj 1791 – den första konstitutionen i Europa.

I slutet av 1700-talet delades de polska områdena upp mellan landets tre aggressiva grannar Ryssland, Österrike och Preussen (Tyskland). Det polska riket försvann från världskartan, men inte från miljontals polackers minnen och hjärtan. Otaliga försök att slåss för friheten trycktes ner av de samarbetande ockupationsmakterna. Inte förrän i samband med första världskriget, när de tre ockupationsmakterna stod på olika sidor, kom möjligheten att återuppliva ett fritt och självständigt Polen. Vi återvann självständigheten efter 123 år, 11 november 1918.

I november 1918 sände Polens statsöverhuvud Józef Piłsudski ut ett glädjefyllt budskap om den återvunna självständigheten till regeringarna i alla världens länder. Det kom inget svar. Idag firar Polen sin hundraårsdag.

Grattis på födelsedagen Polen!

      
Website Security Test