EVENTS


Utställning Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński. Ny konst i turbulenta tider

10 mars – 2 september 2018
Moderna museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4
Malmö

Utställningen fokuserar på Katarzyna Kobro och Władysław Strzemińskis konstnärliga produktion. Deras konstnärskap kan beskrivas som en av de mest välbevarade hemligheterna i modernismens historia utanför Polen.

Konferensen: Inte bara språk. Om läsning och historia.

20-21 april 2018

20 april 2018
OBS! SALÄNDRING! Stockholms universitet, Frescati, Södra huset, Hörsal D7 
Fri entré!


21 april 2018
Polska institutet Stockholm, Mosebacke torg 4, Stockholm

Föranmälan krävs, begränsat antal platser
nauczyciele.pl.se@gmail.com

Välkomna till den tredje tvåspråkiga konferensen anordnad av Polska institutet Stockholm i samarbete med föreningen Polska Lärare och Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska. Konferensen bär i år titeln: Inte bara språk. Om läsning och historia.

foto: Andrzej Markiewicz

Furstinnan - bokrelease och författarsamtal

20 april kl 17.00
Katedralkaféet, Domkyrkoplan 2A
Uppsala

I april 2018 debuterar Eva Mattsson som författare med FURSTINNAN, den första biografin om drottning Katarina Jagellonicas liv. När Katarina gifter sig med den 11 år yngre prinsen från Sverige kan hon inte ana konsekvenserna. Hon är prinsessa i det polsk-litauiska samväldet och Johan är hertig av Finland. Det är krig och allianser behöver ingås.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik.

Åttaårsdagen av flygkatastrofen i Smolensk

På morgonen 10 april 2010 störtade det polska regeringsflygplanet Tu-154M nära Smolensk, med Polens president Lech Kaczyński och presidenthustrun Maria Kaczyńska ombord. I katastrofen omkom 96 personer: höga företrädare för den polska staten, höga militärbefälhavare och flygplanets besättning.

Den statliga delegationen var på väg till Katyń för att högtidlighålla 70-årsminnet av Katyńmassakern. I flygkatastrofen omkom Polens president Lech Kaczyński, presidenthustrun Maria Kaczyńska, Polens siste exilpresident Ryszard Kaczorowski, vice talmännen i den polska sejmen och senaten, flera parlamentsledamöter, höga befälhavare ur alla vapenslag i den polska försvarsmakten, präster, företrädare för ministerier, veteranorganisationer, andra organisationer, medföljande personer, samt flygplanets besättning.

      
Website Security Test