Program

Europeiska Språkdagen och Språkcaféet på Europahuset

25 september 2018  kl. 09.00-15.00
Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65,
Stockholm

Var med och fira Europeiska språkdagen!
Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år.
Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. "Nätverket Språkdagen" består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en tävling för hela landet.

Språkcafé
I Stockholm firar vi, som vanligt, den europeiska språkdagen med ett språkcafé på Europahuset. Där erbjuds minispråkkurser i bl.a. spanska, estniska, esperanto, tjeckiska, franska, tyska, och teckenspråk. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter. OBS! Det går inte längre att anmäla klasserna. Evenemanget är fullbokat.

Tävling: Skriv sång om ett språk
Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet. Den görs individuellt och första pris är en språkresa! 

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet. Den görs individuellt och första pris är en språkresa! Tävlingen går ut på att skriva en sångtext på något av följande språk: bulgariska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, färöiska, georgiska, grekiska, iriska, isländska, italienska, jiddisch, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, samiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, tyska och ungerska. 

Sångtexten ska uttrycka vad den tävlande gillar med just det språk hen har valt att skriva sångtexten på. Den tävlande kan välja att skapa en egen melodi eller använda en melodi som redan finns. Vänligen ange i så fall melodins titel och upphovsrättsinnehavare, så att nödvändiga tillstånd kan sökas vid eventuell vinst. 

Den tävlande ska spela in ett videoklipp som är högst 90 sekunder långt, då hen sjunger sången. Det går också bra att lägga upp videon på exempelvis Youtube och skicka med länken i anmälningsmejlet. Den tävlande ska själv framföra sången men kan ta hjälp av andra för att t.ex. spela melodin eller filma. Det räcker emellertid med att använda sig av en inspelad melodi. 

Den tävlande spelar in uppträdandet (enklast med sin mobiltelefon) och skickar som bifogad fil (eller som länk) till tavling@stockholm.goethe.org. Den tävlande behöver även fylla i den bifogade anmälningsblanketten, skriva under, scanna in och skicka med mejlet. Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast måndagen den 17 september. OBS! Man tävlar individuellt dvs. bara en person kan vinna språkresan. 

 

Läs mer om tävlingen här: http://www.goethe.de/ins/se/prj/ets/svindex.htm

Läs mer om Europeiska Språkdagen på vår Facebooksida

« Tillbaka
      
Website Security Test