Program

Aleksander Ford–retrospektiv på Cinemateket i Stockholm, Göteborg och Malmö

Aleksander Ford är en av Polens stora 1900-talsregissörer. Nu visar Cinemateket ett urval av hans filmer.

Stockholm, Bio Victor, Filmhuset:
8/4 18.00 Gränsgatan / Ulica graniczna. Läs mer
15/4 18.00 Majdanek + Frihetens första dag / Pierwszy dzień wolności. Läs mer + Introduktion till Majdanek
24/4 18.00 Korsriddarna / Krzyżacy. Läs mer
28/4 18.00 De fem från Barskagatan / Piątka z ulicy Barskiej. Läs mer
5/5 16.00 Chopins ungdom / Młodość Chopina. Läs mer
12/5 14.00 Den första kretsen / Den første kreds. Läs mer

Göteborg, Capitol:
10/4 kl 18.30  Korsriddarna/Krzyżacy
Läs mer

Malmö, Spegeln:
17/4 19.00  Korsriddarna/Krzyżacy
Läs mer

 

Om Aleksander Ford

Aleksander Ford (1908-1980) är en av Polens stora filmregissörer under 1900-talet. Han föddes i Kiev som Mosze Lifszyc. 1928 debuterade han som regissör. Under 30-talet blev han känd för socialt engagerade dokumentärfilmer, t ex Legion ulicy (Gatans legion) om tidningsförsäljare i Warszawa, eller Droga młodych (De ungas väg) om tbc-sjuka barn. Han reste också till Palestina och gjorde dokumentärer om de judiska nybyggarna. Under andra världskriget och den tyska ockupationen tog han sig till Sovjetunionen där han spelade in filmer åt Röda armén och den polska sovjettrogna armén. I slutet av kriget gjorde Ford Majdanek, den första dokumentärfilmen om ett nazistiskt koncentrationsläger.

I det nya socialistiska Polen blev Aleksander Ford en makthavare i filmvärlden, först som chef för det nyskapade statliga filmbolaget Film Polski, därefter som professor vid den berömda Filmhögskolan i Łódź. Roman Polański och Andrzej Wajda var bland de regissörer som Ford hjälpte fram. Han hade också framgångar med egna filmer. Gränsgatan handlar om Warszawa och det judiska gettot under den nazityska ockupationen, Chopins ungdom är en dramadokumentär om den polske nationalkompositören. Neorealistiska De fem från Barskagatan skildrar småkriminella ungdomar i det sönderbombade efterkrigs-Warszawa och fick flera priser på Cannesfestivalen. Dessa tre filmer är mycket välgjorda men samtidigt anpassade till kommunistpartiets politiska linje. Korsriddarna är en påkostad historisk storfilm efter nobelpristagaren Henryk Sienkiewicz roman om Polen/Litauens krig mot den tyska korsriddarorden på 1400-talet. Den blev en internationell succé och anses av många som höjdpunkten i Fords karriär. Korsriddarna var en av de filmer som regissören Martin Scorsese för ett par år sedan visade på sin festival Masterpieces of Polish Cinema.

1968 blev Aleksander Ford ett av många offer för den antisemitiska kampanj som kommunistpartiet drog igång för att bekämpa en studentrevolt. Han uteslöts ur kommunistpartiet, fick yrkesförbud och tvingades lämna landet. Han vistades en tid i Israel, Västtyskland och Danmark innan han bosatte sig i USA. Under denna tid gjorde han filmen Den første kreds efter nobelpristagaren Alexander Solsjenitsyns roman om fängslade sovjetiska intellektuella. Fords sista film blev Sie sind frei, doktor Korczak, om de sista åren i läkaren och barnrättskämpen Janusz Korczaks liv. Aleksander Ford dog 1980, han begick självmord på ett hotell i Florida.


Foto: scen ur filmen Frihetens första dag

« Tillbaka
      
Website Security Test