Program/Events
AUGUSTI 2019
Mån
Tis
Ons
Tor
Fre
Lör
Sön
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
29
30
31
Följ oss
Program

Internationella minnesdagen för Förintelsens offer

27 januari är årsdagen av befrielsen av det nazityska koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. FN:s generalförsamling fastställde 2005 denna dag som Förintelsens minnesdag.

Det före detta koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är och förblir en viktig symbol för minnet av Förintelsen. Tillsammans med tusentals gravar, monument och minnesmärken över hela världen påminner det om de fruktansvärda brotten, men hyllar också minnet av offren.

Den första fångtransporten kom till Auschwitz 14 juni 1940. Det var polska politiska fångar som skickades till lägret eftersom fängelserna i det tyskockuperade Polen redan var fulla av arresterade polacker.

Två år senare blev Auschwitz en viktig del av ”Den slutliga lösningen av judefrågan”, den tyska planen att mörda alla judar i det tyskockuperade Europa. I Auschwitz-Birkenau mördades 1-1,5 miljoner människor, av vilka ungefär 1 miljon var judar. Många av dem var polska medborgare. Terrorn utövades också i hundratals andra koncentrationsläger i Tyskland, i tyskallierade och tyskockuperade länder, och dessutom i getton och genom avrättningar på gatorna i många städer och byar. Under andra världskriget dog omkring 6 miljoner judar. Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades 27 januari 1945 av Röda armén, som hade gått in på ockuperat polskt territorium.

De miljontals judarnas död kommer alltid att vara en skam för mänskligheten. Efter denna fruktansvärda tragedi är det berättelsen om människor som hjälpte till att rädda judar som kan ge oss tillbaka tron på mänskligheten. Bland dem fanns också polacker. Polens exilregering och tusentals vanliga polacker engagerade sig under hela andra världskriget av ren mänsklig solidaritet i att hjälpa judar, något som i det tyskockuperade Polen var belagt med dödsstraff. Polacker är den största gruppen bland dem som tilldelats utmärkelsen Rättfärdiga bland världens folk av det israeliska Yad Vashem-institutet. I Polen verkade under andra världskriget Żegota - Rådet för hjälp åt judar, som var direkt underställt den polska exilregeringen. Det var den enda statliga organisationen i Europa som var särskilt inrättad för att rädda judar.

Även polska diplomater engagerade sig i denna fråga. Den s k Ładoś-gruppen lyckades under 1942-43 rädda flera hundra judar från Nederländerna, Polen, Tyskland, Österrike, Frankrike, Slovakien och andra länder från döden.

« Tillbaka
      
Website Security Test