Program

GOLIŃSKI hyllar MONIUSZKO - konsert på Kungliga Operan i Stockholm

16 september 2019 kl 19.00
Guldfoajén, Kungliga Operan
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm


Den polske basbarytonen Łukasz Goliński, som i våras imponerade i titelrollen i Kung Roger, återkommer till Kungliga Operan med en konsert, tillsammans med pianisten Oleksandr Yankevych. Vi uppmärksammar 200-årsjubiléet av Stanisław Moniuszko, centralgestalt för den polska nationaloperan. Under konserten i Guldfoajén presenteras ett program bestående av sånger av Stanisław Moniuszko, Stanisław Niewiadomski, Karol Szymanowski och Tadeusz Baird.

Łukasz Goliński
(basbaryton) tog examen i solosång vid musikhögskolan i Gdańsk 2006. Han har tilldelats många priser, bl a för Bästa polska sångaren 2013. Han debuterade 2006 på Opera Bałtycka i Gdańsk då han sjöng Zbigniew i Stanisław Moniuszkos opera Straszny dwór (Den hemsökta herrgården), vilket ledde till ett fast engagemang. Samma år blev han solist vid Opera Nova i Bydgoszcz och framträdde i premiären av Ignacy Jan Paderewskis opera Manru. Under operafestivalen i Bydgoszcz sjöng han i premiärföreställningarna av Donizettis Kärleksdrycken (Belcore), Ponchiellis La Gioconda (Alvise) och Puccinis La Bohème (Marcello). Han deltog i turnéer till Holland och Belgien med Puccinis Madame Butterfly (2007) och Verdis La Traviata (2009). På sin repertoar har han bl a rollerna Janusz i Moniuszkos Halka, Sparafucile i Verdis Rigoletto, Markis d’Obigny och Baron Douphol i La Traviata, Belcore och Dulcamara i Kärleksdrycken, Greve Homonay I J Strauss Zigenarbaronen, Marcello och Coline i La Bohème, Tonio i Leoncavallos Pajazzo, Lord Cecil i Donizettis Maria Stuart.

Snart kommer Łukasz Goliński medverka i bland annat La Bohème och Simson och Delila på Royal Opera House i London, Tosca på Oper Frankfurt och Kungliga Operan i Stockholm. Till Łukasz kommande roller hör även Roger i Karol Szymanowskis opera Kung Roger på Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom, rollen som han gjorde succé med här i Stockholm på Kungliga Operan samt på Teatr Wielki i Warszawa, Oper Frankfurt och Royal Opera House i London.

Oleksandr Yankevych påbörjade sin pianoundervisning vid 11 års ålder i Talangskolan i Lviv, Ukraina. Han fortsatte med högre musikutbildning vid musikhögskolan i Bydgoszcz, Polen. Yankevich har tilldelats många priser på festivaler och i tävlingar. Han turnerar flitigt och har uppträtt på musikfestivaler med både soloframträdanden och orkesterkonserter. 2013 gick han ut en högre specialkurs i sångackompanjemang vid musikhögskolan i Warszawa under ledning av framstående polska och utländska pedagoger. Han började arbeta på Kungliga operan i Stockholm som repetitör i augusti 2018. I uppsättningen av den polska operan Kung Roger våren 2019 var han assistent till dirigenten Andrea Molino. Tack vare denna erfarenhet kunde han i juli 2019 debutera som dirigent i Sankt Petersburg där han ledde en operagala med solisterna från Marinskijteatern. I november är han inbjuden till Bordeaux av Marc Minkowski för att leda en operagala där Nationella operaorkestern i Bordeaux deltar tillsammans med tenoren Benjamin Bernheim och sopranen Valentina Nafornita.

Biljetter här: http://bit.ly/2ZrCJK7

Här kan du läsa mer om Stanisław Moniuszko.

Konserten arrangeras av Kungliga Operan, Teatr Wielki i Warszawa och Polska institutet i Stockholm.

Evenemanget är delfinansierat av Polens kulturministerium. Det är en del av firandet av 200-årsminnet av Stanisław Moniuszkos födelse.

Foto 1: Łukasz Goliński av Ewa Krasucka
Foto 2: Oleksandr Yankevych av Valeria Boltneva

 

« Tillbaka
      
Website Security Test