Program

Bilderboksutställning LOOK! POLISH PICTUREBOOK! på Polska institutet Stockholm

21 september – 15 oktober 2018
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4

Öppettider: mån-fre 10.00-16.00

Fri entré!

LOOK! POLISH PICTUREBOOK!

Om polska bilderböcker och deras skapare.

Polen har en rik tradition av barnboksillustrationer som sträcker sig nästan 200 år tillbaka i tiden. Särskilt under 1900-talet har Polen varit mycket framstående på området.

På 1950-, 60- och 70-talen var polska illustratörer (Bohdan Butenko, Józef Wilkoń, Janusz Stanny, Janusz Grabiański och många fler) ständigt närvarande på den internationella bilderboksscenen och rönte stora framgångar. De skapade t o m ett begrepp: ”den polska illustrationsskolan”.

Sedan början av 2000-talet har utvecklingen av polska barnboksillustrationer, däribland bilderböcker, exploderat. Tecknarna utgår på ett kreativt sätt från den rika traditionen och sätter ribban högt vad gäller fantasi och originalitet.

I utställningen visas både den stolta historien och den spännande nutiden, de stora mästarna och de yngre uppstickarna. Här visas något av det bästa i den polska bilderboksvärlden: välgjorda, vackert formgivna böcker där ord och bild i samverkan berättar historier som fångar inte bara de allra yngsta.

Den rikt illustrerade boken LOOK! POLISH PICTUREBOOK! som ges ut i samband med utställningen berättar mer om den polska bilderbokens utveckling. Här får vi hela kontexten: källor, inspirationer, traditionsbundenhet och traditionsbrott.

Mer info om planerade kurser och föreläsningar i samband med utställningen finns här.

Utställningen och boken är formgivna av bilderboksforskarna Małgorzata Cackowska och Anita Wincencjusz-Patyna, och av illustratören och boksamlaren Grażka Lange.


Curatorer:
Renata Malcer-Dymarska, Monika Konca, Anna Misiek

Arrangör: Östersjökulturcentret i Gdańsk (Nadbałtyckie Centrum Kultury)

Samarbetspartner: Polska Institutet i Stockholm; Institutionen för kultur och estetik - Stockholms universitet

LOOK! POLISH PICTUREBOOK! är ett projekt från Östersjökulturcentret i Gdańsk och är delfinansierat av polska kulturministeriet som en del av programmet för främjande av polsk kultur i utlandet Promesa 2018.


Läs mer om den danska upplagan av projektet: https://www.danishculture.com/look-polish-picture-book-denmark/

Fb-sidan: https://www.facebook.com/LookPolishPictureBook/

                    

« Tillbaka
      
Website Security Test